Mikael Didrikson har lång erfarenhet av brasvärme, redan när han var något år gammal tog han sina första staplande steg i butiken som startade som traditionell murningsfirma av hans farfar på 60-talet. Sedan millennieskiftet ägs och drivs butiken på Floragatan i Linköping av Mikael och hans far.
– Det var pappa som tog in det här med kakelugnar i butiken. Det har idag vuxit till att främst innefatta kaminer, även om det är kakelugnar som ligger oss närmast om hjärtat, berättar Mikael som är en av nio som jobbar i butiken idag.
Med sina många år i branschen har Mikael varit med när den genomgått stora förändringar.
– Det kom en rätt så revolutionerande teknik för omkring 20 år sedan, teknik som gjort att alla kaminer, ugnar och spisar som byggs sedan dess är koldioxidneutrala att elda i. Jag tror att gemene man inte har någon aning om att kaminer som säljs i dag är så pass miljövänliga som de är, säger han.
Tekniken går ut på att kaminer, spisar och dylikt förses med tre luftsystem istället för ett, som det var innan den nya tekniken gjorde intåg på marknaden.
– Enkelt förklarat så betyder det att man släpper in luft till rökgaserna och att det blir en slags andrastegsförbränning. Det här gör man för att få så fullständig förbränning som möjligt.
Från att tidigare ha släppt in syre enbart i underkant, kom den nya tekniken, kallad "clean burning", att möjliggöra syreinsläpp i eldstadens rygg och framtill i ovankant. Dessutom förses dagens eldstäder med "rökvändarhyllor".
– Det innebär att röken inte tillåts gå rakt upp i skorstenen, det ligger hyllor i vägen som röken tvingas gå runt. På så sätt sänker man hastigheten och ökar temperaturen, när syre späs på fattar luften eld igen.
Vad har den nya tekniken inneburit för miljöpåverkan?
– Det man ville åstadkomma med den nya tekniken var att få ner partikelutsläppen. Partikelutsläppen, alltså oförbrända kolväten som man släpper ut, har minskat med upp till 90 procent, det är riktigt bra! En positiv följdeffekt är att kaminerna har blivit mer effektiva.
Mikael berättar vidare:
– Effekten anger hur mycket värme man får ut. Det kan jämföras med effekten på en bil, hur många hästkrafter den har. Vi använder oss också av begreppet verkningsgrad, som i samma jämförelse mäter hur pass effektivt motorn använder bränslet man stoppar in, det mäter vi i procent. Innan "clean burning"-systemen låg man på 40-50 procent i verkningsgrad beroende på hur bra kaminen var, de flesta kaminer idag ligger på runt 80 procent i verkningsgrad, de är alltså dubbelt så bra.
En kamin håller i uppemot 40 år, det är därmed ett köp som inte bör ske för lättvindigt. Hos Didriksons hjälper man sina kunder med allt – från att ge tips och råd i butiken till diverse kontakter med bland annat kommunen och sotare, till en slutlig installation.
– Det är en liten process att välja sin brasvärme. Vi erbjuder alltid kostnadsfria hembesök där vi undersöker om vi kan få till det så som kunden önskar. På så sätt blir det inga överraskningar eller oförutsedda kostnader längre fram. Vi är med från idé till brasa, men det finns inte ett spår av oss när vi lämnar – förutom kaminen förstås, den står kvar och redo att användas direkt!