Annonssamarbete med Gröna Lund

Generösa bidraget hjälper utsatta barn

Tack vare Botryggs generösa bidrag till Linköpings Stadsmissions barnverksamhet kan fler barn och unga uppleva minnesvärda stunder som sätter guldkant på vardagen. "Det kan vara dessa stunder som utgör skillnaden mellan att leva med eller utan depression", säger Sanna Detlefsen på Stadsmissionen.

Foto:

Native2020-04-30 10:32
Detta är ett annonssamarbete.

I närmare 50 år har Stadsmissionen i Östergötland hjälpt samhällets allra mest utsatta. Många av dem är barn som lever i utsatta familjer. På Stadsmission jobbar man för att möta alla de behov man ser att de här barnen har.   

– Här möter vi barn och unga, mellan fyra och tjugo år, som lever i dysfunktionella familjer. Dessa familjer kämpar med olika svårigheter, så som beroendeproblematik, våld inom familjen eller psykisk ohälsa, säger Anna Piringer som jobbar som behandlare på Linköpings Stadsmission.

– Det är en bred grupp av barn som vi träffar, men gemensamt är att de har upplevt ett trauma som de behöver bearbeta, berättar Jenny Winell som också är behandlare på Linköpings Stadsmission.

undefined
Jenny Winell och Anna Piringer arbetar som behandlare på Linköpings Stadsmission.

Både Anna och Jenny har varsitt bagage med liknande erfarenheter som barnen de träffar och vet hur viktigt det är att bearbeta traumat det innebär att växa upp i en familj där allt inte står riktigt rätt till.   

– I dysfunktionella familjer så råder det osynliga regler: känn inte efter och tala inte med någon om det som händer, så som våld eller missbruk. Det normaliseras, förminskas och blir en familjehemlighet och en del av vardagen, säger Anna.

undefined
"Ofta öppnar sig barnen mer när vi sitter och fikar eller gör andra saker i grupp än när vi har ett samtal", säger Anna Piringer.

På Stadsmissionens anhörigstöd blir den viktiga uppgiften att slå hål på hemligheten, och få barnen att börja prata om det. Hur lång tid det kan ta går inte att säga, det är helt upp barnet. Man varvar samtal med pyssel, fika och utflykter eftersom det är viktigt att skapa en trygg tillvaro – en tillvaro där man inte behöver ha några hemligheter. Tack vare Botrygg kan Stadsmissionen skapa interaktiva miljöer genom att göra utflykter och aktiviteter med barnen. 

– Det är viktigt att komma ihåg varför vi är här, men ofta öppnar sig barnen mer när vi sitter och fikar eller gör andra saker i grupp än när vi har ett samtal, säger Anna Piringer.

undefined

Botrygg skänker pengar till flera organisationer och föreningar som på ett eller annat sätt verkar för ett mer stabilt samhälle. De har totalt skänkt omkring 20 miljoner kronor till föreningslivet i Linköping och det är pengar som går till att skapa den där trygga tillvaron där barnen får utrymme växa.

Varför väljer ni att stötta Stadsmissionens arbete?

– Stadsmissionen gör ett utmärkt arbete med att skapa ett mer socialt hållbart samhälle. Deras arbete sker ideellt och de har ett gott anseende vilket gjort att vi valt dem som samarbetspart, säger Botryggs vd Adam Cocozza.

Han fortsätter: 

– Pengarna från Botrygg ska gå till aktiviteter och resor för barn och ungdomar som lever i familjer som inte har ekonomiska förutsättningar att låta barnen få delta i dessa. Vi vill att fler barn ska kunna dela roliga minnen med sina klasskamrater när de återvänder till skolorna efter loven.

Och det är just det där hoppet som är viktigt att tända, menar man på Linköpings Stadsmission.

– Många av de barn som kommer till oss, har tappat förmågan att önska sig och drömma om saker de vill göra. Tack vare gåvor, så som från Botrygg, kan vi ge barnen glada minnen genom att hitta på äventyr tillsammans med oss. Det kan vara det som är skillnaden mellan att leva med eller utan depression, säger Sanna Detlefsen som arbetar som direktor på Linköpings Stadsmission.

undefined
Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings Stadsmission.

Genom att rikta insatserna mot barn och unga har man mycket att vinna på flera plan.

– Att skapa en möjlighet för barn att växa upp utan psykisk ohälsa sparar även samhället jättemycket pengar. Samhällsnyttan för att undvika mänskligt lidande är nog ännu större. På Stadsmissionen jobbar vi för ett mänskligare och mer hållbart samhälle, säger Sanna Detlefsen.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.