Av flera olika orsaker finns det många unga som inte kan bo tillsammans med sin egen familj under en tid i livet eller som behöver kortare stunder med miljöombyte i någon annans hem och familj. På Frivilligcentrum inom Linköpings kommun arbetar resurskoordinatorerna Sara Düring och Andreas Thander med att hjälpa barn och ungdomar att få en chans till en trygg uppväxt – med hjälp av privatpersoners engagemang.
—Det finns ett ständigt behov av barn som behöver allmänhetens stöd och hjälp. Under ett års tid får vår enhet in cirka 5 familjehemsuppdrag och 2,5 kontaktfamiljsuppdrag i månaden. Att kunna erbjuda ett barn hopp och stöd med hjälp av ett större nätverk av vuxna att kunna vända sig till gör en otrolig skillnad. Det är ett livsviktigt uppdrag, menar Andreas.
Även du som privatperson har möjlighet att kunna hjälpa till. Som kontaktfamilj tar du emot ett barn i ditt hem på helgen, antingen varje, varannan eller en helg i månaden. Under denna helg blir barnet en del av din familjs liv och dagliga aktiviteter.
— Ett helgengagemang kan ge stora positiva fördelar för ett barn som behöver ett miljöombyte med jämna mellanrum. Detta kräver inte att man behöver hitta på en mängd omfattande aktiviteter. Fredagsmys, korvgrillning och ett par timmar i lekparken går hur bra som helst, förklarar Sara.
För de som känner att de har möjlighet till ett större engagemang kan välja att ansöka om att bli familjehem. Då flyttar ett barn in i ditt hem och lever tillsammans med din familj på heltid.
— Här ingår allt som innebär att vara en förälder – skjutsa till träningar, bråka om läxor och göra utflykter tillsammans. Man delar vardagen, med andra ord. En del av den vardagen är även att stötta barnet i sin kontakt med sina biologiska föräldrar, berättar Sara.
Att vara kontaktfamilj eller familjehem är ett uppdrag från social- och omsorgsförvaltningen där man av olika anledningar sett att ett barn behöver en insats. Åldersspannet på de barn som är i behov av stöd sträcker sig från noll upp till arton år, men det är just nu störst brist på kontaktfamiljer och familjehem för barn från åtta år och uppåt.
Vill du veta mer om hur det är att vara familjehem eller kontaktfamilj?
Men hur går man tillväga för att kunna bli kontaktfamilj eller familjehem? Allt börjar med att du gör en intresseanmälan.
— När vi fått in din anmälan ringer vi upp för en första kontakt. Sedan beslutar vi om vi ska gå vidare med en utredning där vi genomför intervjuer och hembesök. Hela processen handlar om att lära känna er för att säkerställa att det finns trygghet, stabilitet och lämplighet, men även för att se på vilket sätt vi kan stötta och hjälpa till under uppdraget. När processen är färdig får du en förfrågan om att hjälpa ett barn som vi tror matchar bra med just din familj, förklarar Andreas.
De barn som behöver stöd har olika behov och därmed även olika behov av familjekonstellationer.
— Vi välkomnar i stort sett alla former av familjer – par, ensamstående, de som har egna barn eller de som inte har det. Du behöver inte ha någon särskild utbildning eller yrke. Det vi kräver är att du har ett tryggt boende med utrymme för ett barn, en stabil inkomst och ett känslomässigt engagemang för att skapa en relation till barnet, säger Sara och fortsätter:
— Det viktigaste är att man aktivt satsar på att ge det här barnet en fungerande vardag, vilket självklart kommer att innebära både medgång och motgång. Därför måste man vara inställd på att kämpa även när det är tufft. Dessa barn har redan varit med om en påfrestande separation och vi vill se till att de inte ska behöva genomgå det igen.
Vill du göra en intresseanmälan? Klicka här!
Frivilligcentrum söker kontaktfamiljer i närheten av Linköping och familjehem i hela Östergötland. I sitt uppdrag som familjehem eller kontaktfamilj har man hela tiden ett nära samarbete med sin familjehemssekreterare.
— Vi kan erbjuda ett stort stöd och finns alltid tillgängliga för att ge handledning, råd och hjälp till familjerna, berättar Andreas.
För de som vill veta mer om eller är intresserade av att bli familjehem eller kontaktfamilj erbjuder Frivilligcentrum digitala informationsträffar där de går igenom hur uppdragen och behovet ser ut, vad som förväntas av familjerna samt svarar på frågor.
Anmäl dig till en informationsträff här!
För mer info:
Kontakta Frivilligcentrum på:
E-post: Frivilligcentrum@linkoping.se
Sara Düring: 013/206895
Andreas Thander: 013/262547