Annonssamarbete med Liberalerna

Företagsamhet och föreningskraft stärker integrationen

Johan Thorén (L) brinner politiskt för frågor som idrott, föreningsliv och företagande. Han ser hur dessa frågor kombinerat kan stärka integrationen i Linköping: ”Jag ser att vi anställer fler ungdomar i våra idrottsföreningar kombinerat med att skapa fler jobb med låg tröskel som gör att fler kommer in på arbetsmarknaden”, säger han.

Johan Thorén (L) brinner för föreningsliv.

Johan Thorén (L) brinner för föreningsliv.

Foto: Liberalerna

Native2022-06-23 11:35
Detta är ett annonssamarbete.

Något som format Johan Thorén (L), tvåa på Liberalernas lista till kommunvalet i Linköping, och bidragit till att han idag brinner för föreningsliv är hans pappas roll som ordförande i Sörskogens IF under uppväxten. Företagsamheten mötte Johan på under en kurs i entreprenörskap på Karlstad universitet. Han kom senare att bli företagare inom media och marknadsföring.

undefined
Johan Thorén (L) brinner för föreningsliv.

— Pappas värderingar som idrottsledare byggde på att alla skulle kunna vara med, men att alla tröjor förväntades vara svettiga även om du var stjärnan på fotboll. När jag sedan blev egenföretagare insåg jag hur viktigt det är att vara företagsam för att ta steg framåt mot dina mål och drömmar. Detta utgör min värdegrund som politiker och drivkraft för mitt politiska engagemang.

Johan har suttit i kultur- och fritidsnämnden i Linköping i två perioder sedan 2013. Han ser att kopplingen mellan idrott, föreningsliv och integration har blivit tydligare.

—  Liberalernas hjärtefråga är att stärka föreningslivet och öka samverkan mellan kommun och föreningar. Föreningslivet måste värnas och är ett mycket viktigt kitt som håller ihop samhället. Det stärker också lokaldemokratin, som inte kan tas för given även i en stad som Linköping. Vi ser att idrotten och föreningslivet kan värderas högre utifrån sin kraft för integration och bör tas tillvara på mer än det görs idag, säger Johan.  

Integration handlar om stadsutveckling och att alla människor ges möjlighet att mötas inom jobb, skola och på fritiden. Liberalerna ser att det finns ett starkt föreningsliv i alla Linköpings stadsdelar.

— Ett fungerande föreningsliv är en förutsättning för integration och en sammanhållen stad. För mig som liberal är det viktigt att det byggs långsiktigt genom samverkan, föreningsliv, kommun och näringsliv lokalt. Vi föreslår också att idrottsföreningar samlas i en paraplyorganisation som kan bli en stark samarbetspart med kommunen och kan komma samlat i frågor som exempelvis föreningsstöd, anläggningar och evenemang. 

Sedan 2019 har Johan varit ordförande i Visit Linköping & Co som är Linköpings kommuns evenemangs och besöksnäringsbolag. Även inom den näringen finns nycklar till integration. 

— Evenemang bidrar till integration där människor träffas på en och samma plats kring ett gemensamt intresse, oavsett om det är en fotbollscup, musikfestival, stadsfest eller SM-veckan. Det finns också inom hotell, restaurang och service ett stort behov av jobb som inte alltid kräver lång utbildning och kan ge en snabb introduktion i svenska språket. Det kan vi matcha bättre genom utbildning, praktik och introduktion. 

Politiker får ofta frågan vad det konkret går att göra för att uppnå förbättring inom olika områden. Att förverkliga idéer och göra dem till politiska förslag som sedan genomförs är A och O inom politiken, menar Johan. Liberalerna har en ny idé som stärker föreningar och ger ungdomar ett starkare cv.

— Vi vill ha en föreningssatsning som innebär möjligheter för fler ungdomar att jobba extra i sin idrottsförening. Det kan vara som ledare för yngre barn eller med administrativa uppgifter på kansliet. Att vi investerar i våra ungdomar för att utveckla ledarskap och ansvarstagande och samtidigt stärker föreningslivet är en utmärkt samhällsinvestering. Det släpper loss företagsamheten och föreningskraften i Linköping, avslutar Johan Thorén.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.