Detta är ett annonssamarbete

Finska designgolv kommer med färjan till Sverige

Vinylgolvet är härligt varm mot en bar fotsula och är optimal för barnfamiljer.
Vinylgolvet är härligt varm mot en bar fotsula och är optimal för barnfamiljer.

För finländska golvföretaget Vinylgolvbutiken har Sverige och Umeå som marknad inte varit något de aktivt strävat efter att slå sig in på. Det har hänt av sig själv menar företagets grundare Jukka Pekka Kallio. – Finland har en långt tradition av designhantverk och det är tydligt att svenskarna både upptäckt våra produkter och lärt sig att uppskatta designen och hantverket, säger han.

Native 15 februari 2022 15:07
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Jukka Pekka Kallio, Nordic Floors och Vinylgolvbutiken, är grundare av butiken.

Vinylgolv är välkänt och vanligt i Finland, men fortfarande något relativt nytt i Sverige. Men Jukka Pekka Kallio på Nordic Floors och Vinylgolvbutiken märker att fler och fler i Sverige beställer golv som sen skickas över med färja.

– Jag tror att det har att göra med att vi har ett bra, hållbart och prisvärt vinylgolv som är enkelt att beställa, som snabbt levereras till dörren och som är enkelt att montera, säger han på klingande finlandssvenska.

Kallio är vd och grundare av företaget som såg dagens ljus i mitten av 2010-talet. Startskottet på hans liv som golvexpert började med att han själv sökte ett hållbart golv för att lägga in i huset i Lappo öster om Vasa i Finland. Det första golvet han importerade har gett honom hans nuvarande smeknamn i branschen, välkända Bambumannen.

– Det började med ett bambugolv som är något av det mest hållbara du kan hitta och som jag la in i huset. Ganska snabbt insåg jag att det fanns en bra marknad för hållbara golv och jag startade företaget Nordic Floors. Sedan dess har vi breddat sortimentet med såväl parkettgolv och vår största framgång; vinylgolvet, säger ”Bambumannen” Kallio.

undefined
Det finns många fördelar med de golv som Vinylgolvbutiken erbjuder.

Vinylgolvet är som sagt företagets huvudsakliga produkt i dag och skälet är enkelt; det är otroligt slittåligt, hållbart och prisvärt. Kallio menar att golven ska hålla bra i 20-30 år vilket innebär att investeringen blir ännu lägre om man slår ut det över åren. Som engångsinvestering ligger vinylgolven mellan laminatgolv och trägolv i kostnad.

– Det finns fördomar kring vinylgolv. Många tror att de påminner om klassiska laminatgolv som är både kalla att gå på och inte lika hållbara. Så är inte fallet med våra golv. De är både behagliga att ha under fötterna och väldigt mycket mer hållbara. Jag brukar säga att våra golv är de bästa för barnfamiljer eller familjer med husdjur då de tål hårda tag och vatten på ett sätt som nästan inga andra konsumentanpassade golv gör, säger han.

Just nu bygger företaget ut sitt showroom i Lappo några mil öster om Vasa till en total yta av 1500 kvadratmeter. Kunderna hittar ofta deras golv via sociala medier och i många fall landar kunden direkt i företagets utvecklade och enkla webbshop. Där kan man beställa golvprover och Kallio och hans personal har satt en ära i att proverna ska motsvara det man ser på skärmen.

– Vi anstränger oss väldigt mycket för att proverna ska motsvara de förväntningar som kunden har. När proverna landat, kostnadsfritt naturligtvis, hos kunden och brukar de sen gå ganska fort. Ofta kommer beställningen in hos oss snabbt och redan nästa dag ska golvbeställningen vara på väg till kund, säger han.

undefined
Vinylgolvet är härligt varm mot en bar fotsula och är optimal för barnfamiljer.

Beställningarna går så snabbt som möjligt till mottagaren. För att vara på den säkra sidan säger företaget att de levererar till dörren inom en vecka men i verkligheten går det i de allra flesta fallen på bara några dagar.

– Men för oss är det väldigt viktigt att kunna hålla vad vi lovar både vad det gäller leveranser som utseende och kvalitet. Vår ambition som företag är att alltid försöka överträffa kundens förväntningar, säger Jukka Pekka Kallio med ett leende.

MÅNGA FÖRDELAR 

Varmt – vinylgolvet är härligt varm mot en bar fotsula och är optimal för barnfamiljer.

Hållbart – golvet är vattenavstötande och är ett idealiskt val bland annat i köket, tvättstugan och hallen.

Tyst – laminatgolv är högljutt och det “klapprar” när man går över det. Detta i motsats till ett tyst vinylgolv.

Säkert – vinylgolvet är fri från ftalater och den utsöndrar inga skadliga föreningar i andningsluften. Flera modeller har M1 certifikat. (Ftalater som tillsatts en plast eller ett gummimaterial är inte fast bunden till plasten utan kan läcka ut ur materialet under hela produktens livslängd.)

Lätt att lägga – flytande läggning med spontat och falsat “låssystem”: lätt att lägga utan lim. Du behöver ingen såg för att bryta av materialet – en mattkniv räcker!

Hög användningsklass – användningsklass (KL) 32 passar till hem och till och med offentliga utrymmen och ökar golvets livslängd. Från oss får du även KL 33-34 golv.

undefined
"Jag brukar säga att våra golv är de bästa för barnfamiljer eller familjer med husdjur då de tål hårda tag och vatten på ett sätt som nästan inga andra konsumentanpassade golv gör", säger Jukka Pekka Kallio.

– Jag kan uppleva att svenskarna är lite mer traditionella vad det gäller golv. Där lägger man trägolv oavsett vad behoven är. Här i Finland har fler och fler insett fördelarna med att slippa all form av underhåll samt uppsidan med att våra golv tål vatten. Men med tanke på vår tillströmning av kunder i Sverige så verkar det ske en förändring även där. Det är kul att så många av er sett potentialen i våra golv, säger han och avslutar;

– Finland har en långt tradition av designhantverk och det är tydligt att svenskarna både upptäckt våra produkter och lärt sig att uppskatta både designen och hantverket.

Vinylgolvbutiken har ett stort utbud av olika golv.

https://vinylgolvbutiken.se/

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.