Annonssamarbete med Castellum

3 experttips: Så skapar du kontoret där alla vill vara

I en tid där flexibelt arbete är det nya normala, framhävs kontorens avgörande betydelse för ledarskap, samarbete och innovation mer än någonsin. Men för att verkligen utnyttja dessa fördelar krävs det att medarbetarna faktiskt är där. Så hur gör man då, för att medarbetarna ska välja kontoret framför köksbordet? Vi har ställt frågan till Heléne Lidström som är arbetsplatsstrateg på Castellum.

Castellum ger tips på hur man skapar ett trivsamt kontor.

Castellum ger tips på hur man skapar ett trivsamt kontor.

Foto: Castellum

Native2024-09-16 10:00
Detta är ett annonssamarbete.

– Det finns inte någon enhetlig lösning som fungerar för alla. Man måste titta på varje verksamhets unika behov, och vara lyhörd för vad medarbetarna faktiskt behöver för att trivas och prestera, förklarar Heléne Lidström, som i sin roll som arbetsplatsstrateg på Castellum hjälper hyresgäster som vill skapa det där perfekta kontoret där alla vill vara. 

– Det är också värdefullt att titta på de studier och undersökningar som gjorts i ämnet, fortsätter hon.

Nyfiken på fler trender? Vill ni ha hjälp med ert nästa kontor? Klicka här.

Castellum publicerar årligen trendrapporten "Framtidens arbetsliv", som bygger på en omfattande undersökning som kartlägger nordiska kontorsarbetares förväntningar på arbetslivet och kontoret som arbetsplats.

– Den senaste rapporten är den femte i ordningen, och ger en tydlig bild av hur kontorets roll förändrats under åren före, under och efter pandemin. 

undefined
Heléne Lidström är arbetsplatsstrateg på Castellum och har flera bra tips på hur man kan skapa ett kontor där alla vill vara.

Heléne Lidström har fördjupat sig i insikterna från årets rapport och delar här med sig av sina bästa råd.

  1. Satsa på en attraktiv och flexibel kontorsmiljö
    Castellums undersökning visar ett tydligt samband mellan hur nöjd man är med sin kontorsmiljö och hur mycket tid man är där. De som är nöjda med sin kontorsmiljö tillbringar nästan en halv dag mer på kontoret varje vecka. Vi kan också se att 81 procent tycker att kontorsmiljön är avgörande vid val av arbetsgivare; allra viktigast är den för yngre generationer. Det är också de unga som är mest positiva till öppna landskap och flexibla kontorslösningar. Den enskilt starkaste trenden på kontorsmarknaden just nu är aktivitetsbaserade kontor, särskilt på stora företag. Här är det viktigt att utgå ifrån verksamhetens behov. Att bara minska antalet skrivbord utan att tillföra något nytt kommer inte att uppskattas. Tänk på att skapa variation som möter verksamhetens behov på alla områden. Inte minst ytor för samarbete, digitala möten men också det spontana mötet kollegor emellan.

     
  2. Skapa utrymme för arbetsro och fokuserat arbete
    Individuellt fokuserat arbete är en av de viktigaste arbetsuppgifterna för de flesta som jobbar på kontor, men också en stor källa till frustration hos många. Särskilt i takt med att öppna kontorslösningar blir allt vanligare. Årets undersökning visar att över 30 procent tycker att det ibland kan vara svårt att arbeta fokuserat, eller att ha möjlighet till ostörda telefonsamtal på kontoret. Det kan vara skönt att lyssna på musik i hörlurarna samtidigt som man jobbar, men det ska inte vara ett nödvändigt sätt att stänga ute en störande omvärld. Det är viktigt att skapa miljöer på kontoret där vi kan fokusera och arbeta ostört utan distraktioner – exempelvis med telefonbås och särskilda fokusrum för ostört arbete. Annars är risken stor att fokuserat arbete bäst görs hemifrån med konsekvensen att viktig tid med kollegorna på kontoret uteblir.

     

  3. Uppmuntra rörelse och fysisk aktivitet
    På senare år har allt fler företag insett vikten av att låta arbetsplatsen locka till rörelse. Castellums undersökning visar att mer än hälften av de tillfrågade jobbar på kontor som uppmuntrar till fysisk aktivitet – en ökning med över 23 procent från föregående år. Fysisk aktivitet på kontoret ger inte bara mer välmående medarbetare, årets undersökning visar också att det ger nöjdare medarbetare. Hela 86 procent av dem som blir uppmuntrade till rörelse på kontoret är nöjda med sin arbetsmiljö. Vi kan också se i vår undersökning att friskvårdsaktiviteter, gym, omklädningsrum och frukost på kontoret klättrar på kontorsarbetarnas önskelista över vad som gör en arbetsplats attraktiv.

    – Utgångspunkten bör vara att förvandla kontoret till en plats där medarbetare inte bara måste vara utan vill vara, summerar Heléne, men lyfter också fram vikten av att se bortom fysiska anpassningar. 

    – Det handlar lika mycket om att bygga en kultur som främjar välmående och samhörighet. I fem år i rad har Castellums rapport visat att mötet med kollegorna är det viktigaste skälet att vara på kontoret, då finns det all anledning att skapa en mötesplats där kollegorna faktiskt dyker upp.

    Nyfiken på fler trender? Vill ni ha hjälp med ert nästa kontor? Klicka här.

     

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.