Annons

En vacker trädgård ger hela huset ett lyft

En vacker trädgård kan lyfta hela huset, det har familjen Bergsten i Ullstämma upptäckt i samband med att de byggde nytt hus. "Det blev en harmoni, en helhet – hela huset fick ett lyft", säger Erica Bergsten.

Native 25 september 2020 09:18
Detta är en annons som är köpt av ett företag.

Det var för ett par år sedan som familjen Bergsten bestämde sig för att bygga nytt hus i Ullstämma. När huset väl stod klart – efter flera års byggande – så återstod ett stort moment: tomten.

– Vi var helt dränerade på energi efter att två års bygge med det här huset. Vi behövde lite ny energi, säger Erica Bergsten.

Utsidan behövde färdigställas och ryktesvägen fick Erica höra talas om Blomstertorgets tjänst Planera.

– Jag fick höra talas om att man kunde får hjälp med att planera trädgården och det kände vi att vi behövde, säger Erica.

Hanna Lundström är trädgårdsdesigner och har arbetet på Blomstertorgets avdelning Planera sedan hösten 2018. När familjen Bergsten behövde hjälp var det Hanna som ryckte ut.

– Det fanns ingenting här så det vi gjorde var att plocka fram ritningar och starta en dialog kring hur det skulle se ut, berättar hon. 

– Det är så det brukar se ut när jag kommer ut till kunder eftersom behovet ser så olika ut. Ingen trädgård är den andra lik, så vi jobbar väldigt anpassningsbart, fortsätter hon och påpekar att arbetet går ut på att ge alltifrån enklare rådgivning kring utformandet av rabatter till större projekt med planerande av hela trädgårdar.

Processen här hos familjen Bergsten har tagit tid. Hösten 2019 var Hanna här första gången, då saknades vissa tillstånd och ägarna hade vissa krav på sig som Hanna fick hjälpa till med att rita fram. 

– Det har varit ett par vändor med kommunen, men tillslut hittade vi något som alla kände sig nöjda med, berättar Hanna. 

Och resultatet?

– Jag är jättenöjd, resultatet är långt över förväntan! Nu har vi precis planterat växterna och väntar spänt på att de ska växa till sig, säger Erica. 

– Det fanns ingenting här från början och Hanna som har varit här och hjälpt oss har hjälpt mig att tänka utanför ramarna. Det blev mer konstnärligt än det hade blivit annars. Det blev en harmoni, en helhet – hela huset fick ett lyft, fortsätter hon.

I trädgården i Ullstämma återstår en del jobb innan utsidan är färdig, men nu när hjälpen finns inom räckhåll håller familjen Bergsten modet uppe.

– Nu är det en hel del kvar, men vi fortsätter jobba vidare och utgår från ursprungsritningen, säger Erica.

I en helt annan trädgård i en annan del av Linköping har man kommit längre. Familjen Johannesson, som bor i ett äldre hus med äldre trädgård, bestämde sig för att skapa en helt ny rabatt efter huset byggdes ut med uterum och altan.

– Det som skiljer den här trädgården mot den i Ullstämma är att den här är helt färdig. När jag kom hit så var muren uppbyggd och det fanns jord i rabatten, det var bara växterna som skulle in, berättar Hanna.

Hannas uppgift blev således att hjälpa makarna Johannesson att välja ut rätt växter till rabatten, med hänsyn till förutsättningarna på platsen.

– Det många vill ha är en lättskött trädgård och det finns tyvärr ingen universallösning för det. Det är en balans mellan förutsättningarna på platsen och kundens ambitionsnivå. Hittar man en balans däremellan så blir det en vacker trädgård, säger Hanna. 

Makarna fick en gedigen lista på växter och en skiss över hur de skulle placeras. I våras planterades växterna ut i rabatten som nu har blivit samlingsplats för mängder av humlor och andra pollinerare. 

– Vi skulle inte ha grejat det här själva. Det är ett väldigt soligt läge här och det är inte alla växter som klarar det, så det var jättebra att få hjälp med det, säger Eva Johannesson.

Hjälp att planera?

Behöver du hjälp i din trädgård? Kontakta Hanna via mail: planera@blomstertorget.se

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.