Ocab specialiserar sig på sanering och fuktskadeservice, främst efter skador från vatten och brand. Företaget finns över hela landet och på kontoren i Linköping och Motala arbetar ett 40-tal personer.
– Vi har fyra avdelningar, fuktskadeservice, rivning och sanering, servicerivning och större projekt som sanering av asbest. Vi har även jourverksamhet dygnet runt, säger Rasmus Gustavsson avdelningschef för rivning och sanering i Linköping och Motala.
Företaget har samarbeten och avtal med både stora och mindre bolag inom bygg, industri, fastighet och försäkring.
– Vi har lång erfarenhet och bred kompetens inom skadeservice och byggnadsmiljö som gör att vi klarar av både små och stora komplexa uppdrag, det är vår styrka, säger Rasmus.
Branschen är till stor del händelsestyrd och företagets planering sker oftast vecka till vecka eftersom akuta fall som brand eller vattenskador när som helst kan rapporteras och ändra schemat.
– Det är inte alltid roliga uppdrag vi står inför när människor har drabbats av skador, men många anställda blir kvar i företaget för att de känner att de hjälper till och gör en skillnad. Sedan gillar många variationen i arbetet, att de inte vet vad som ska hända nästa dag, säger Viktor Klint, platschef i Linköping.
Han fortsätter:
– Målet är att se hur mycket vi kan rädda och ta vara på av det som skadats, och metoderna vi använder beror på vad det är som hänt, alla fall är olika, säger han.
Ocab har valt att följa samhällets digitala utveckling. Tidrapporter skrivs in i mobilen och teknikerna gör skaderapporter ute på fältet via surfplattor, där kan de lägga in bilder, mått och konstruktioner.
– Att vi gör rapporten medan vi är ute på jobb och skickar till kund sparar mycket tid. Att ha verktyg som fungerar för teknikerna är högt upp på prioriteringslistan för oss, säger Viktor.
Simon Hansson, fukttekniker och avdelningschef fyller i:
– Det är också en arbetsmiljöfråga. Nu har vi möjligheten att göra klart vårt arbete ute på fältet i stället för att påbörja en del och sedan behöva åka in till kontoret för att slutföra den, säger han.
Digitaliseringen går hand i hand med företagets hållbarhetsarbete. De arbetar numera med digitala utskick och underskrifter via BankID vilket gör att kunderna inte längre behöver skriva under på papper.
– Vi jobbar mycket med att minska vårt klimatavtryck. Vi kör mycket bil men går mer åt elektrifierade fordon. Även sortering av avfall hanteras på ett hållbart sätt.
– Om verksamheten, försäkringsbolag eller skadedrabbad inte vill ha material eller möbler som blir kvar efter en skada, men de inte är så skadade att de behöver slängas, då skänker vi om möjligt till second hand-butiker så det tas till vara på, säger Viktor.
Efter årsskiftet får företaget en projektledare till Linköpingskontoret, den tjänsten är en del i Ocabs nya arbete att samordna skador åt försäkringsbolag där Ocab tar ansvar för hela processen, från besiktning till återställande i skadan.
– Det är en del av att utveckla vår bransch och ligga i framkant, att våga prova någonting nytt, säger Viktor.
Ocab har nyligen varit med och startat en CSN-berättigad utbildning som finns tillgänglig över hela landet. Den innebär en möjlighet att under sex månader utbilda sig inom skadeservice.
– Tidigare har det varit egenupplärning på plats, samt interna utbildningar, nu blir det även ett tydligare fokus på det teoretiska. Det är en väldigt bra satsning, säger Rasmus.