Annonssamarbete med Stångåbuss

Familjärt bussbolag satsar för en miljövänlig framtid

StångåBuss fortsätter att satsa inför framtiden. Det miljömedvetna företaget vill växa inom beställningstrafiken. ”Vi har gjort tre investeringar för nya turistbussar det senaste halvåret”, säger Stefan Wikström, vd och delägare.

Marie Dackegård visar upp en av turistbussarna.

Marie Dackegård visar upp en av turistbussarna.

Foto: NTM Media/Content Studio

Native2023-12-11 08:00
Detta är ett annonssamarbete.

StångåBuss har funnits i 25 år och började med färdtjänstbussar och posthantering. Sedan dess har företaget vuxit till att även hantera skolskjuts, turistbussar, linjetrafik åt Östgötatrafiken och budbilar åt bland annat Region Östergötland. 

– Vi slutade att köra linjetrafik för 1,5 år sen, det gjorde vi i samband med att vi flyttade till nya lokaler i Torvinge. Vi gick ner i personal vilket gjorde att vi blev ett mer familjärt företag, sen har vi fått nyrenoverade lokaler. Placeringsmässigt ligger vi väldigt bra till, området är ett transportmecka och är nära till E4:an, säger Stefan.

Mattias Forsberg, personalansvarig och delägare fortsätter:

– Vi har nära till service med bränsle, tvätt och däckbyte, allt finns i området. Sedan har vi vårt systerbolag Utbildningshjulet mitt emot oss, där utbildar vi våra förare, säger han.

undefined
Delägarna Marie Dackegård, Stefan WIkström och Mattias Forsberg.

Företaget finns i Linköping, Vikingstad, Nykil och har en stor del av verksamheten i Åtvidaberg där 35 av deras totalt 120 anställda arbetar. Upphandlad trafik till bland annat region och kommun står för 80 procent av verksamheten medan den privata sidan står för övriga 20 procent. 

– Vi erbjuder hämtning och lämning av post åt företag som har postbox, vi har tre bilar som kör i Linköpings tätort varje dag. Vi har gjort tre investeringar för nya turistbussar det senaste halvåret, där vill vi växa mer, säger Stefan och fortsätter:

– I och med att vi inte kör linjetrafik längre blir beställningstrafiken en större och viktigare del i verksamheten. Det är roligt att ha en direkt kundrelation, och det är så viktigt att kunden är nöjd, säger han.

undefined
Dennis Morin är en av företagets fyra delägare.

I samband med flytten till Torvinge övergick StångåBuss till att satsa på elfordon. De har nu nio budbilar som är helt eldrivna.

– När vi flyttade hit byggde vi infrastruktur så att det går att långtidsladda över natten, det går även att snabbladda när det behövs. Den tjänsten kommer vi också att erbjuda till allmänheten framöver. Det var en stor satsning inför framtiden, säger Stefan.

undefined
I samband med flytten till Torvinge övergick StångåBuss till att satsa på elfordon.

Marie Dackegård, ekonomiansvarig och miljö- och kvalitetssamordnare samt delägare, förklarar att satsningen på elfordon var viktig utifrån ett miljöperspektiv.

– Vi är väldigt miljömedvetna och har kört på HVO (förnybart dieseldrivmedel) sedan första dagen det fanns tillgängligt. StångåBuss arbetar ständigt med nya miljö- och kvalitetsmål och är ISO-certifierade i 9001 och 14001 sedan 2003, säger hon.

undefined
Marie Dackegård visar upp en av turistbussarna.
StångåBuss har nio budbilar som är helt eldrivna.
StångåBuss har nio budbilar som är helt eldrivna.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.