Hur ser marknaden ut just nu, generellt sett?
— Marknaden har känts aningen svajig med snabba skiftningar, vissa gånger från den ena veckan till den andra. Men det görs fortfarande affärer och det står långt ifrån stilla, säger Philip Stråkander.
Utbudet av bostadsrätter har ökat dramatiskt sedan 2021 och det finns framför allt en hel del ettor och tvåor till förfogande.
— På villamarknaden däremot ser vi ett mer normalstort utbud och idag är det lättare för köpare att leta och hitta objekt som passar dem. Budgivningarna har skenat de senaste åren, men idag landar många runt utgångspriset igen, menar Mats Wärnelius.
Johan Carlfjord instämmer och fyller i:
— Däremot så upplever vi att många köpare är oroliga över ränteläget och vart det ska ta vägen. Jämför vi med hur ränteläget förändrats längre tillbaka i tiden så ser vi att skenande räntor är på 500%, att 14% egentligen är normalt och att allt under 10% är fantastiskt. Vi ser möjligheterna och att det kommer något positivt efter detta. Behovet av att flytta kommer alltid att finnas kvar.
Många spekulerar i att räntan kommer att landa på runt 6–7%.
— Landar det i stället på 3% så kommer vi att bli positivt överraskade. Marknaden kommer att normaliseras så småningom. Det viktigaste är att fortsätta hålla sig informerad och att utgå ifrån en korrekt marknadsanalys. Allt är långt ifrån svartmålat och vi är inte oroliga för framtiden, berättar Marcus Jansson.
Bostadsaffärer är det bästa man kan göra med sin ekonomi. Men hur kan man känna sig trygg när marknaden svänger som den gör?
— Just nu är valet av mäklare viktigare än någonsin för att man ska känna sig trygg i sin bostadsaffär. Att vara mäklare innebär så mycket mer än att medla i en budgivning och vi tar mäklaryrket på största allvar. Vi värdesätter en bra dialog med såväl köpare som säljare och gör allt vi kan för att skapa goda förväntningar som leder till nöjda affärer, säger Gustav Spetz.
Som mäklare får man just nu även mer användning än någonsin av sitt kontaktnät.
— Vart vet vi att det finns potentiella spekulanter till ett objekt? Vilka har varit på liknande visningar? Vi hjälps åt att slussa kunder vidare från ett objekt till ett annat om vi vet att det kan leda till en bra affär för både köpare och säljare. Därför samarbetar vi på Bjurfors med varandra snarare än att endast vara konkurrenter – det viktigaste är att våra kunder får den bästa möjliga upplevelsen, menar Jenny Larsson.
Om man redan har en bostad och planerar att köpa en ny i samband med sin försäljning kan man vara lugn.
— De som byter bostad på samma marknad och med samma prisnivåer behöver inte känna sig oroliga. Till de som dessutom är oroliga över att det inte finns några köpare vill jag även påminna om att vi har våra spekulantregister med köpare som står redo så snart rätt objekt dyker upp, berättar Philip.
Vad ska man som säljare tänka på just nu?
— Det är viktigt att inte jämföra sig med grannen och vad de fick för sitt hus när de sålde. Marknaden förändras hela tiden och man behöver därför titta på hur försäljningen av liknande objekt har sett ut under en längre tid, menar Mats.
Just nu beskrivs marknaden som att vara köparnas. Detta gör att det krävs ett ännu större engagemang från såväl mäklaren som säljaren.
— Detta gör att det blir fler tillfällen för visningar. Vi är förberedda för detta och är redo att lägga ner mer tid, men som säljare är det också bra att vara beredd på att behöva göra det, säger Gustaf Stråkander.
Då marknaden svänger snabbt värderas dagsfärsk information om läget högt hos mäklarna på Bjurfors och därmed även återkopplingen till sina kunder.
— Dialogen med våra kunder är viktigare än någonsin när marknaden förändras. Vi återkopplar därför regelbundet till säljaren och berättar hur läget ser ut och hur vi fortsätter att jobba framöver. De vill sälja sitt objekt och vi ser till att det sker på ett bra sätt, även om affärerna just nu har en tendens att ta lite längre tid, berättar William Westerdahl.
— Affärerna må gå något trögare, men det säljs fortfarande för fullt och vi är beredda att ge varje affär den tid den kräver. Hade däremot utbudet varit större än efterfrågan så hade vi varit mer oroliga för framtiden, men så är inte fallet, säger Torbjörn Bentzer och fortsätter:
— Marknaden kommer att fortsätta tuffa på fint. Låt behovet och plånboken styra dina bostadsplaner.