Annonssamarbete med HSB

Att bospara borde vara en självklarhet

"Du vet väl att du kan öka dina möjligheter att få förtur till både våra hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela landet", tipsar Mats.
"Du vet väl att du kan öka dina möjligheter att få förtur till både våra hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela landet", tipsar Mats.

Som bosparare har du möjlighet att få förtur till HSBs hyresrätter och nya bostadsrätter samtidigt som du sparar till en kontantinsats, till dina barn eller till dig själv. – Det är tufft för yngre generationer att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Mats Johansson vid HSB Östergötland.

Native 25 mars 2022 12:31
Detta är ett annonssamarbete.

Det är inte så enkelt för gemene man att köpa sin första bostad. Priserna är höga och kravet på en kontantinsats på 15 procent försvårar för många.

Men att bospara kan vara en väg till en bostad.

Här sparar du nämligen till en kontantinsats samtidigt som du under tiden samlar bosparpoäng som ger förtur till både HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter.

— Vi lever i en tid där bostadsbristen bitit sig fast och det är tufft för den yngre generationen att ta sitt första steg in på bostadsmarknaden. Genom att bospara kan du förenkla det första steget och öppna upp möjligheter för både hyreslägenheter och nybyggda HSB bostadsrätter i hela Sverige, säger Mats Johansson, ansvarig för medlemsfrågor, utbildningar och HSB Bospar på HSB Östergötland.

LÄNK: Ge ditt barn ett försprång i livet Börja bospara med HSB redan idag!

undefined
Det finns många fördelar med att Bospara - både åt dig personligen och till nästa generation.

”Fantastiskt roligt”

Mats Johansson, vet vilka fördelar ett bosparande i HSB kan ge. 

– Det är fantastiskt roligt att se glädjen hos de som hämtar ut sina nycklar till sitt nya boende. Och väldigt många av de som antingen fått eller köpt en bostad genom sitt bosparande väljer att fortsätta bospara. Anledningen är de dubbla förturerna, säger Mats.

LÄNK: Få förtur till 25 000 hyresrätter – kom igång med HSB Bospar direkt

HSB Bospar har många olika fördelar. De ovan nämnda förturerna gäller givetvis i hela landet och har man till exempel använt sin förtur till en hyresrätt har man alltså fortfarande förturen till en nybyggd bostadsrätt kvar och vice versa. 

HSB är också en av få aktörer var du kan ställa barnen i ”kö” för hyresrätter redan när de är små. För att börja spara behöver du bara vara medlem i HSB. En andel kostar 500 kronor per person, vilket är en engångssumma som man får tillbaka om man avslutar sitt bosparande. Sedan tillkommer årsavgiften på 300 kronor.

Pengarna inte bundna till HSB

Så att spara till sina barn redan från tidig ålder är något som många borde göra. Givetvis är inte pengarna bundna till HSB – om du skulle behöva pengarna till annat är det bara att ta ut dem, men poängen går då förlorade.

Det är ingen nackdel att börja bospara redan när barnen är små – och särskilt när de inte bor i en storstad. Det finns stora fördelar med att tidigt börja bospara. 

undefined
En av fördelarna med HSB är att de har dubbla köer. Det går att nyttja dina Bosparpoäng både i kön för att köpa bostadsrätt via HSB eller om du är sugen på en hyresrätt.

Många möjligheter

Som medlem kan du vara med och påverka vad vinsten ska gå till. Du påverkar inte bara det som händer i ditt hus, utan du påverkar på riktigt – hur HSB ska bygga, hur alla ska bo och ta hand om den miljö som alla ska leva i. Ett medlemskap med många möjligheter.

– Tanken är att man sparar pengar varje månad, och på så sätt samlar bosparpoäng. När man anmäler intresse för en bostad, oavsett om det är ett nyproduktionsprojekt eller en hyresrätt, så är det bosparpoängen som avgör vem som får välja först, säger Mats Johansson.

LÄNK: Förtur till nybyggda bostadsrätter i hela landet – börja bospara med HSB direkt här

”Ett rättviseperspektiv”

På hsb.se finns det också redovisat hur många bosparpoäng som krävts för de senast fördelade bostäderna. Det är viktigt att man har realistiska förväntningar på sitt bosparande.

Sparar du 500 kronor i månaden ger det fem bosparpoäng, och det är också max antal poäng man kan samla under motsvarande period. Det finns en anledning till att taket går vid 500 kronor. Nämligen jämlikhet.

– Det beror på ett rättviseperspektiv, så att man helt enkelt inte kan köpa sig före i ”kön”. Egentligen är bospar som ett helt vanligt sparande, men med den stora fördelen att det ger förtur till våra bostäder, säger Mats Johansson.

undefined

Så om jag sparar 500 kronor i månaden på banken, då kan jag lika gärna göra det i HSB?

– Då borde du verkligen göra det i HSB. Du kan själv välja vilken eller vilka sparformer du vill använda inom bosparskalet. Så du kan spara dina pengar nästan precis som du vill och dessutom få bosparpoäng på köpet och i förlängningen kanske också en lägenhet.

Helt upp till dig

Fondsparande med högre risker och även chans till större avkastning i HSB ISK eller HSB Depå? Eller ett tryggt och enkelt kontosparande? Det är helt upp till dig.

– Vi har ett samarbete med Danske Bank där sparprodukterna finns i dag.  Valfriheten är stor. Sparar man på lång sikt, vilket är vanligt om man sparar till barnens framtida boende, så råder experterna till att våga ta risk genom att fondspara. Det är alltid bra med ett sparande, man behöver det i dag, säger Mats Johansson.

MER INFORMATION

Vad lockar mest med HSB Bospar?

Förtur till 25 000 hyresrätter

Förtur till nybyggda bostadsrätter

Enkelt att spara ihop till kontantinsats

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank
Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå/HSB ISK. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.
Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Läs mer: HSBs bosparregler

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Corren.