Motorfestivalen lockar tusentals – år efter år

Gatebil har lyckats där annan motorsport misslyckas. Att locka en stor publik till motorsport.

15 juni 2019 19:30

Medan stora delar av svensk motorsport kämpar med vikande publikintresse lockar Gatebil på Mantorp park besökare att komma tillbaka år efter år.

– Vi brukar ligga på mellan 25 och 30 tusen besökare över helgen, och det gör vi nog i år också, säger Fredrik Sjöqvist, vd på Mantorp park.

Med en blandning av motorsport, aktiviteter och festival har publiken alltid något att göra. Förutom tävlingar i drifting kan publiken köra den egna bilen på bana och när motorerna tystnat drar musiken igång.

– Det handlar mycket om att vara med själv. Även om du inte kör själv så har många en kompis som kör. Du har väldigt nära till deltagarna, och deltagarna är en i gänget. Ser du någon som kör fantastiskt kan du gå fram och snacka med den. Det är inte några stjärnor som kommer hit i helikopter och sedan försvinner härifrån, förklarar Fredrik.

En av de som kommit för att tävla är Linköpingsbon Johan Andersson. Han och hans team tog hem segern i GDS, GatebilDrifting Series, på fredagen.

– Jag trodde verkligen inte att jag skulle gå till final idag. Vi har haft motorstrul genom hela tävlingen och tappar effekt när jag gasar fullt, så det har varit jättesvårt att hänga med alla bilar. Men på något sätt så tog vi oss hela vägen till final. Sedan vart det en "onemore time" så vi fick köra ännu en gång för att det var så jämt. Och jag trodde inte att jag skulle stå högst upp på pallen, men det gick hela vägen, berättar Johan.

Den unga, teknikintresserade och stora publiken har till och med lyckats väcka försvarets intresse.

– Vi är här för att rekrytera folk, framför allt tekniker. Det är rätt målgrupp i och med att det är många tekniskt intresserade, säger David som är tekniker på helikopter 16, Black Hawk.

Och intresset är besvarat. Vid Black Hawk-helikoptern, eller Svarthök som det står på sidan, samlas publiken som ställer nyfikna frågor. De får också möjlighet att tävla om 40 åtråvärda platser i helikoptern som tar dem över området och landar mitt i "Pariserkurvan"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bänkt Olsson