Här är de bästa och sämsta bilarna

Rigoriösa tester under tusentals mil har lett fram till en bästa- och en sämstalista över årets bilar.

13 mars 2017 09:30

Det är det amerikanska testföretaget Consumer Reports som årligen presenterar en lista över årets bästa och sämsta bilar.

Undersökningarna de gör är väldigt omfattande. Ett 30-tal heltidsanställda personer testar årligen cirka 60 fordon. Varje bil körs cirka 2 500 mil och man samlar in data och synpunkter från testförare och tekniker.

Utöver det gör man stora kundundersökningar bland de som köpt någon av de aktuella bilarna. Totalt samlar man in synpukter om 150 000 bilar.

När allt detta är klar sammanställer man två listor, en med de bästa bilarna och en med de sämta. Enligt Consumer Reports sätt att se det.

På sämstalistan hittar man bland annat Mitsubishi Space Star som får kritik för bristande vägegenskaper och Mitsubishis elbil i-MiEV får kritik för kort räckvidd, tråkig inredning och dåliga köregenskaper.

Den lilla Fiat 500L ser man allt oftare ute på de svenska vägarna, men den får kritik i testet för att den krånglar mer än snittet och kunderna är missnöjda med sitt bilval.

En annan Fiat, den stora Fiat Freemont, uppges få usla omdömen från sina ägare. Enligt Consumer Reports har modellen misslyckats i krocktester.

Tyska Mercedes är ofta förknippat med hög kvalité, men Mercedes CLA beskriver man som det svarta fåret. Lågt betyg från kunderna och en tillförlitlighet som lämnar mer att önska uppger Consumer Reports.

Om man tittar på klassen lyxbilar så förväntar man sig nästan att de ska vara felfria med tanken på priset. Men det hjälper föga för Maserati Ghibli. Betyget är hög bränsleförbrukning och bullrig kupé. Testförarna upplevde även stora problem med växlingarna som inte fungare tillfredställande.

Land Rover Discovery Sport har enligt Consumer Reports en tillförlitighet under genomsnittet och den drar mycket bränsle.

Om man tittar på de bilar som fått utmärkelsen bästa bilar så hittar man bland annat Toyota Prius. Hybridbilen hyllas för sin tillförlitlighet. Den betydligt mycket större Toytota Highlander kommer också på bästalistan, mycket tack vare bra prestanda och bränsleekonomi i kombination med långsiktig hållbarhet. Det gör den till en bra familje-SUV.

I klassen stora SUV tar Audi Q7 en klar seger, anses vara den bästa SUV man testat på många år. Testförarna upplever den som tyst och väldigt lättkörd trots sin storlek.

Den lite mindre SUV:en Subaru Forester sätter standarden för de mindre SUV:arna anser Consumer Reports. Här kombineras rymlighet, pålitlighet, bra bränsleförbrukning och enkelt insteg.

Bland sedanbilarna utmärker sig Kia Optima med bra köregenskaper och bra drivlina. Baksätet är rymligt, vilket passar familjer. Bra garantier.

I sportbilssegmentet är det Mazda Miata som man håller högt. Förträffliga köregenskaper trots att motorn inte är urstarkt. Detta i kombination med lågbränsleförbrukning gör att testförarna kallar den trollbindande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Möller