Rekord i Vätternrundan

Fler cyklister än någonsin kom till start i Vätternrundan. Dessutom var det färre olyckor än vanligt.

14 juni 2014 19:36

Förutom den infernaliska motvinden på västra sidan av Vättern hade cyklisterna gynnsamma förhållanden i den 49:e upplagan av Vätternrundan. Och även i år blev det rekord i antal startande – 19 447. Det är 41 cyklister fler än förra året.

Corren rapporterade under lördagen om en allvarlig olycka under natten vid Borghamn och ett antal olyckor vid Hammarsundet. Annars är det förhållandevis få cyklister som har skadat sig under årets upplaga. Vid 17-tiden hade 40 stycken fått uppsöka sjukhus.

– Bedömningen är att av de 40 så kommer 37-38 att åka hem från sjukhuset och 2–3 blir kvar, säger Vätternrundans läkare Jörgen Larsson.

Förutom olyckan vid Borghamn har ingen av de allvarliga olyckorna inträffat i kontakt med fordonstrafik.

När Corren var på plats vid målet under förmiddagen var det den tuffa motvinden från Jönköping och uppåt alla pratade om.

– Det var motvind i stort sett hela vägen tills man vände tillbaka. Då var det en befrielse, det var först som att cykla med en hand i ansiktet och sedan var det någon som tog bort den. Sista biten som borde vara sjukt jobbig kändes relativt bra när man fick medvind, säger Therese Sundén.

För Ingemar Malmberg från Eslöv var den sista biten in mot mål något extra just i år. Första rundan gjorde han 1985 och när han åkte in under målskylten 12:41 var det för 25:e gången.

– Det här är ett av de jobbigare då vi haft så mycket motvind med 14-15 sekundmeter. Men nu är det bra, det är det alltid när man kommer in i Motala och svänger in på Vätternpromenaden. Det kommer jag ihåg första gången redan 1985, när det ösregnade hela rundan. Så nöjd man känner sig när man kommer in på Vätternpromenaden, det är en obeskrivlig känsla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!