En seger att stå på scenen

Som tonåring skämdes Sanna Ejdedal för sin kropp. I dag har hon vänt de negativa tankarna och nästa helg ska hon utsätta sig för något hon tycker är mycket obekvämt; att bli granskad och bedömd, endast iklädd bikini.

24 november 2014 13:00

”Gud vad du är smal!” Så kunde det låta när Sanna gick i skolan. Hennes kropp kommenterades på ett sätt som alla runt omkring henne tycktes tro var okej.
– Ingen förstod att jag blev jätteledsen. Jag har inte valt att vara smal och jag kände mig ofta tvungen att förklara att jag inte hade ätstörningar. För att komma undan gick jag klädd i långärmade tröjor.

Träning har alltid intresserat Sanna och på senare år har hon börjat bygga muskler.
– Möjligen har ämnes­omsättningen ändrats lite i takt med att jag blivit äldre. Det är kanske därför jag kan gå upp i vikt nu, säger hon.
Vi träffas i ett gym i centrala Linköping. Sanna har arbetat som instruktör för olika motionsklasser i närmare 15 år. Hon visar hemvant runt i lokalerna. Hälsar glatt till höger och vänster.
– Det är så konstigt, säger hon, jag tycks ha blivit en inspirationskälla för andra som tränar. Många kommer fram och pratar och vill ha råd och tips. Jag blir förstås jätteglad, men jag vet knappt vad jag ska svara eller hur jag ska bete mig. Jag är inte van vid det.

Någonstans kring jul för snart ett år sedan föddes tanken på att visa upp resultatet av all hård träning. Bikini fitness, en tävlingsgren som nyligen kommit till Sverige, verkade spännande.
Sanna började samarbeta med Mattias Johansson som är personlig tränare och kostrådgivare.
– Han är min coach, säger Sanna. Utan honom vore hela den här satsningen omöjlig.
Mattias planerar all träning, lägger upp kostplanen och har allmän kontroll på allting som rör Sannas kommande tävling.
– Vi tränar tillsammans tre till fyra timmar i veckan. Därutöver måste jag vara tillgänglig för att svara på Sannas frågor under dygnets alla 24 timmar, säger han och skrattar. Hon har funderingar om allt: maten, varför hon känner av en särskild muskel, olika övningar ... Ibland behöver hon bara peppas. Och ibland behöver hon tryckas ner lite, för hon kan vara som en duracellkanin.

I januari började Sanna att bulka. Det innebär att hon tränade hårt för att bygga muskler, samtidigt som hon vräkte i sig mat.
– Jag har förstås svårt att gå upp i vikt så jag fick äta allt som kom i min väg, säger hon.
Bulkningen pågick till mitten av augusti. Och det gav resultat. Till sommaren var Sanna både bredare och tyngre. Hon ökade till 23 procent i kroppsfett.
– Jag fick gå upp en hel klädstorlek och det gjorde mig överlycklig, säger hon.
Men då skulle hon vända trenden och minska i vikt igen.
Det måste ha känts konstigt att aktivt försöka bli smal igen?
– Ja, först blev det konflikt i huvudet. Jag var ju nöjd med min nya kropp. Men samtidigt handlade det om att ta fram muskler och magrutor, inte om att bli så tunn som möjligt.
4 000 kalorier om dagen i intag bantades till 1600.
– Vissa veckor var för jävliga, rent ut sagt. Jag hade ett enormt sug efter en kopp varm choklad eller godis. Dessutom blev jag trött av att äta så lite.

Tvekade du?

– Icke! Inte en sekund.
I dag har Sanna tappat till tio procents kroppsfett. Hon är smal, men mycket vältränad.
På lördag är det dags. Luciapokalen i Göteborg, Sveriges största fitnesstävling, väntar. Hittills är 27 tjejer anmälda i Sannas klass: -169 centimeter.
– Jag har tränat positioner i höga klackar så mycket att jag kan göra dem i sömnen.
Sanna kommer att göra entré på scenen i hallonröd bikini, tjusig sminkning och mycket löshår.
Nervös?
– Ja, fruktansvärt. Men allt det här är en seger för mig. Det spelar ingen roll hur det går, så fort jag sätter foten på scenen så har jag vunnit. För mig är det här en fantastisk resa, både kroppsligt och mentalt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!