Svampfrågan: Frysa råa kantareller

Går det att frysa kantareller utan att förvälla dem? Det undrar Nina, först ut att fråga svampexperten Magnus Källberg.

12 september 2012 14:00

Hej!
Plockar mycket kantareller,kan man frysa in dessa utan att förvälla först?
/Nina

Hej Nina!
Det finns lite olika uppfattningar om frysning av rå svamp.

Det finns de som menar att man mycket väl efter rensning kan frysa in svampen rå och sedan laga till den utan att tina först. Man kan frysa svamparna hela eller kanske hellre skurna i bitar. I handeln finns ju t.ex. frysta skivade råa champinjoner. Jag brukar köpa sådana ibland för att de är enkla och snabba att laga till.

Själv är jag mer traditionell när det gäller frysning av svamp och har nog inte fryst rå svamp. Först rensar jag svampen, skär den i bitar och låter den koka in i sitt eget spad innan jag fryser in den. Jag sätter inte till något fett, möjligen lite salt någon gång för att få den att vätska sig bättre. Men då gäller det att skriva på förpackningen att svampen redan är lite salt!

En uppenbar nackdel med att frysa svampen rå är att den tar större plats i frysen. Det mesta av rå svamp utgörs ju av vatten, alltså förvarar man en del extra fruset vatten i frysen.

Jag tycker att du kan testa själv med en mindre mängd kantareller om du tycker att resultatet blir bra av att frysa svampen rå. Om du plockat mycket kantareller kan det väl vara värt att eventuellt misslyckas med en mindre mängd för att ta reda på om metoden passar dig?

Lycka till med experimenterandet!
/Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!