I början på sommaren föreställer jag mig gärna hur jag står i mitt kök till hösten, syltandes och saftandes med glada barn kring benen. Jag ser i andanom hur matkällaren fylls av vackert etiketterade burkar i räta rader.
När hösten verkligen kommer, in real life, så brukar jag vara fullt upptagen med att baxa i väg mig själv och rätt morgonsura barn till barnomsorg och jobb. De enda fruktburkar jag kommer i närheten av är de som ska med till skolan.
Samtidigt mognar plommonen. Och de ska tas om hand pronto. Annars har man gräsmattan full med rutten frukt.
Då är jag rätt glad över frysen. Plommon klarar sig bra där, utan att man egentligen behöver anstränga sig. Och så kan man sylta lite senare, när vardagsrutinerna har satt sig.
Det går utmärkt att bara slänga ned plommonen som de är i en plastpåse, knyta igen den och lägga den i frysen direkt. Man behöver inte alls kärna ur och dra av skal - det går att göra sen!
Skalen lossnar lätt om man lägger den frysta plommonklumpen i kallt vatten. En liten stund i baljan, och plommonen lossnar från varandra. Skalan går otroligt lätt att dra av med bara fingrarna. Mycket lättare än att försöka klä av färska plommon.
Kärnorna blir man av med genom att lägga alla plommon i en kastrull. Men håll räkningen på dem, och skriv upp siffran på en lapp! När plommonen kokat sen stund går det att ta upp samma antal kärnor.
Plommonkoket går sedan att använda som bas i kompott, sylt och marmelad.
Om jag har lite mer ork brukar jag dela plommonen i halvor och ta ur kärnorna. Plommonhalvorna sprider jag på plåtar och ställer ned i frysboxen. Efter ett dygn går de att packa i påsar, lösfrysta.
Utmärkt att använda till kakor, pajer, sylt och marmelad. Skalen försvinner lätt och snabbt med samma metod som ovan, alltså att ge de frysta plommonhalvorna ett dopp i ett kallt vattenbad.
I de här recepten kan du använda skatterna från frysen.
Det här receptet kommer från Correns arkiv, men skribentens namn har fallit i glömska. De frysta hela plommonen går bra att använda till den här marmeladen, men färska är förstås lika bra.
1 kg plommon, gärna victoria eller opal.
750 g socker
1 tsk citronsyra
Börja med att räkna plommonen. Kärnorna skall så småningom fiskas upp från koket, och då är antalet bra att veta.
Häll en bottenskyla vatten i en tjockbottnad kastrull, och lägg ner plommonen. Koka upp under lock. Låt det sedan småputtra på svag värme utan locket, tills kärnorna flyter upp efter ca en halv timme. Ta upp kärnorna med en hålslev. Hur många blev det? Stämmer antalet?
Häll i socker och citronsyra. Rör om och låt koka på svag värme utan lock ytterligare ca femtio minuter. Ta noggrant bort det vita skum som bildas på ytan.
Häll upp på absolut rengjorda, varma burkar. Förvara svalt.
Till detta recept använder jag frysta plommonhalvor utan skal, enligt beskrivningen ovan. Ärligt talat har jag aldrig försökt göra det med färska plommon. Men det borde gå lika bra.
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g smör
7,5 dl - 1 l frysta plommonhalvor (eller tillräckligt för att täcka botten i pajformen)
2 msk potatismjöl
3 msk strösocker (eller mer, efter smak)
kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg de frysta plommonhalvorna i en pajform, runda sidan upp. Blanda strösockret och potatismjölet och strö över plommonen. (Potatismjölet är till för att pajen inte ska bli kladdig av de saftiga plommonen.)
Så är det dags för smuldegen. Häll vetemjöl och havregryn i en skål, skär ned smöret. Finfördela smöret i mjölblandningen med fingrarna, eller använd matberedare.
Fördela smuldegen över plommonhalvorna. Strö över kanel. Grädda i ugnen cirka 20 minuter.
Servera med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde. Enkelt och busgott.
Här får ni några recept ur Correns arkiv, aldrig tidigare publicerade på nätet. Kanske hittar ni någon gammal borttappad favorit här.
Och så några plommonrecept ur arkivet från Correns mångåriga och mångkunniga matskribent Inga Wallenquist.
1 kg plommon
2 stora lökar
2 stora äpplen
3 dl vit sirap (det går lika bra med vanlig, ljus sirap)
2 dl äppelcidervinäger
2 tsk salt
1 tsk kryddpeppar
1 tsk kajennpeppar
1 tsk koriander, malen
2 tsk paprikapulver
250 g russin
2 tsk flytande Atamon
Halvera plommonen och ta ur kärnorna. Hacka lök, äpple och plommon. Koka upp och tillsätt övriga ingredienser. Kokas på svag värme tills chutneyn kokat ihop och blivit glansig. Ta grytan från värmen och skumma om det behövs. Rör ner Atamon.
Kanel och finstötta plommonkärnor ger marmeladen en alldeles utsökt smakbrytning. Kanelen pudras i ett brunt täcke överst i burken. Den rörs ned när man sedan skedar upp marmeladen på brödet. Gott!
1 kg mogna plommon
8 dl socker
2 tsk malen kanel till pudring
8 plommonkärnor, knäckta och urkärnade
Gör så här:
Skölj, dela och kärna ur plommonen. Spara cirka 8 kärnor. Lägg plommon och socker i en skål och låt frukten stå och safta sig över natten. Häll blandningen i en vid kastrull och låt den långsamt sjuda utan lock i 40 minuter (eller mer, beroende på hur "blöt" frukten är). Skaka och rör om några gånger. Skumma.
Knäck kärnorna och plocka ur mandlarna. Stöt mandlarna i mortel och tillsätt krosset till marmeladen. Rör om i kastrullen och drag av den från värmen.
Fyll marmeladen på väl rengjorda burkar. Pudra med kanel när ytan stelnat lite.
En läcker variant på Madames frukostmarmelad: tillsätt citronsaft och ett par matskedar armagnac (eller konjak) i stället för kanel.
Romtopf gör "ekorren" som älskar att samla. Börja med jordgubbarna och fortsätt sedan sommaren igenom med bär och frukt av alla de slag: vinbär, körsbär, plommon och persikor. Melon kanske. Äpplen och päron är mindre lyckade. De mosar sig. Kärnor tas bort och stora frukter delas i lämpliga bitar.
Till en sats på 5 liter romtopf går det åt en stor flaska rom på 75 dl (eller konjak eller vodka, men då blir det annan "-topf"). Vill du pröva en mindre omgång väljer du ett mindre kärl och då går det självfallet åt en mindre mängd av den dyra vätskan.
Krukan eller burken måste vara försedd med lock så att inget står och dunstar. Täck annars med plastfolie. En tallrik och en tyngd att hålla bären under vätskeytan är också bra att ha.
Gör så här:
Börja med jordgubbarna. Lägg ett lager bär i botten på krukan och sockra. Det går åt hälften så mycket socker som bär i vikt. Börjar du med 1/2 kg jordgubbar går det således åt 250 g socker. Häll på rom så att det täcker och går ett par cm över bären.
Fortsätt sedan sommaren igenom med bär och frukt, varv efter varv. Låt krukan hela tiden stå svalt och rör inte om. Frukten skall ligga vackert skiktad i olika lager.
När krukan är full får den stå svalt och väl tillsluten i omkring en månad. Öppna den sedan och avnjut härligheten med glass eller vispad grädde.
Det silade "spadet" är gott i drinkar.