FRÅGA:
Jag har hört att man ska behandla kantareller som köttfärs, alltså inte äta dem om de legat några dagar i kylen. Men jag tycker att "bortglömda" kantareller har smakat bra i alla fall. Hur länge kan de ligga, om de är fint rensade?
/Jenny
SVAR:
Hej Jenny!
Svamp är färskvara och ska behandlas därefter. Att lägga en plastpåse med svamp på balkongen, för att rensa den någon dag senare, är ingen bra idé.
Men alla svampar är inte lika känsliga. Kantareller är nästan aldrig angripna av några insekter och håller längre än de flesta andra svamparter. Några dagar i kylskåpet är knappast något problem för kantareller. Jag har sett uppgifter på nätet (www.recepthjalpen.se/kantarell.html) om att de håller sig drygt en vecka i ett riktigt kallt kylskåp, men det är inget jag själv praktiserat.
Frågan är kanske varför man skulle låta svamparna ligga i kylskåpet så länge som en vecka. Om det är för att kunna bjuda sina vänner på middag med färska kantareller en vecka senare så känner jag mig själv tveksam. Jag skulle istället rensa svamparna, skära ner dem och sedan koka in dem, som jag nyligen beskrivit i ett svar här på Corren Mera. Och sedan skulle jag lägga dem i frysen tills det är dags att laga till.
Det är alltid klokt att lukta och känna på svampen för att upptäcka om den inte är riktigt fräsch längre. Om den börjar lukta illa eller känns sladdrig eller slemmig efter en tid i kylskåpet så bör man inte använda den. Den vanligaste formen av "svampförgiftning" lär vara skämd svamp. Hoppas att du får nytta av mina råd!
Hälsningar
Magnus Källberg