Det är lätt att hålla sig för skratt när man passerar frukt- och grönsaksdisken så här års. Tomaterna är ett orangefärgat skämt, päronen smakar papper och äpplena tycks ha varit uppe med Fuglesang och vänt. Det krävs minsann både tid och tålamod att hitta ens saftiga apelsiner, trots att säsongen borde vara på topp.
I sådana lägen är det skönt att förlita sig på mer exotiska vänner. Papayan är en pålitlig inspirationskälla när årstiden mörknar. Dess fylliga, lena, köttiga smak passar lika bra i förrätten som i huvudrätten eller efterrätten.
Papayor finns i alla former och storlekar och kan väga ända upp till tio kilo, även om de största bamseexemplaren sällan hittar till våra vardagsbutiker. Utanpå skiftar skalet från gult till rött och grönt. Ju gulare färg desto mognare frukt. En mogen papaya ger också efter för ett lätt tryck med tummen, likt en avokado eller mango.
Den är känslig för stötar och kan ätas som den är med sked som en melon. Frukten vinner i smak på att man droppar lite citrussaft över.
Omogen papaya används ofta i asiatisk mat och har en helt annan smak som påminner mer om en grönsak än en frukt. Den klassiska thailändska papayasalladen Som Tam lagas till exempel på riven omogen grön papaya, vilket kan köpas i asiatiska butiker. Fråga efter salladspapaya.
Papayan är rik på den viktiga antioxidanten karoten, men innehåller även kalcium, magnesium, A- och C-vitamin. Den innehåller dessutom enzymet papain som bland annat kan användas för att möra kött och är populärt i skönhetsmedel.
Länge har papayan rekommenderats mot magbesvär. Den anses vara bra avgiftande och dämpar inflammationer i tarmar, gasbildning och andra magåkommor.
En fiffig filur som är bra till mycket med andra ord. Med papaya blir vintern lite roligare, nyttigare, godare och grönare.
Som Tam
4 portioner, 30 minuter
I asiatiska butiker kan man be om omogna salladspapayor. De har en helt annan smak och blir en underbar grönsak i den här typiskt surstarka salladen.
1 stor grön omogen papaya
2 morötter
50 g naturella jordnötter
2 dl torkade småräkor (finns i asiatiska butiker)
2-4 chilifrukter (beroende på hur van man är vid starkt)
2 lime
4 tsk fisksås
4 msk kokossocker eller råsocker
3-4 vitlöksklyftor
eventuellt isbergssallad
Skölj, skala och kärna ur papayan. Riv i tunna strimlor. Skala och riv morötterna likadant.
Rosta jordnötterna i torr stekpanna tills de får lite färg.
Lägg räkorna i blöt i lite kallt vatten. Krama sedan ur vätskan.
Mixa chili, limesaft, fisksås, socker, vitlök och nästan alla räkor.
Blanda papaya, morötter och jordnötter med dressingen. Toppa med hela räkor och lite jordnötter.
Servera med extra limeklyftor och kanske några hela isbergsblad.
4 portioner, 25 minuter
Fruktig och fräsch förrätt med mycket smak.
1 papaya
1 grapefrukt
2 avokadofrukter
2 kiwifrukter
2 dl gräddfil eller matyoghurt
50 g grönmögelost
salt
nymalen svartpeppar
3 msk pinjenötter
Skala och kärna ur papayan. Filea grapefrukten med en vass kniv. Skala och skär kiwifrukterna i klyftor. Skala och kärna ur avokadofrukterna och droppa över lite grapefruktsaft på dem och papayan.
Blanda gräddfil med mosad grönmögelost och smaka av med salt och peppar. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.
Varva frukterna på assietter. Ringla över dressingen och strö över pinjenötter. Servera som förrätt.
4 portioner, 25 minuter
Lättlagad rätt med exotisk känsla.
2 papayor
1 kg oskalade räkor
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
olja
2 dl vatten
1/2 dl vitt vin
1 kuvert saffran (1/2 g)
1/2 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
cayennepeppar
Tina och skala räkorna. Skala och finhacka löken. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Hetta upp olja i en vid stekpanna. Tillsätt vatten, vin och saffran. Rör i crème fraiche och låt småkoka i fem minuter. Smaka av med salt, peppar och cayenne.
Skala och kärna ur papayorna. Tärna fruktköttet. Häll ner papayan i pannan och låt allt bli varmt. Tillsätt de skalade räkorna och värm hastigt utan att det kokar. Servera genast med ris och en grönsallad.
8-10 bitar,
Annorlunda och riktigt mumsig dessert med knastrigt mandeltäcke.
2-3 papayor
150 g smör
2 1/2 dl vetemjöl + 1 msk
1 dl socker
1 ägg
1 lime
2 msk mjölk
1 påse mandelspån (50 g)
Hacka 100 gram kallt smör i bitar och blanda med mjöl (2 1/2) och socker. Tillsätt ägget och rivet limeskal, arbeta snabbt ihop till en pajdeg. Låt vila kallt i en halvtimme. Klä sedan en smord pajform (cirka 25 cm) med degen (det behöver inte vara så tunt lager) och grädda i 225 grader i 10-15 minuter.
Skala, kärna ur och skiva papayafrukterna. Blanda 50 g smör, pressad lime,1 msk vetemjöl och mjölk i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Häll i mandelspånen.
Fördela papayaskivorna över pajdegen. Bred ut mandelsmeten ovanpå så gott det går. Grädda i tio minuter till. Servera ljummen eller sval, gärna med lite vaniljglass eller vispgrädde till.