Hej Magnus!
Jag hade två plastbunkar med rensade trattkantareller (ca 2+3 kg), torra, fina, plockade på samma ställe och vid samma tid.
Efter ett och ett halvt dygn (jag hade inte tid att steka dem genast) var svamparna i den ena bunken svarta, mjuka och väldigt "blöta" - svartbrun vätska som hälldes av - medan svamparna i den andra bunken var lika torra och fina. Även de "blöta" svamparna luktar gott och smakar gott.
Jag har nu stekt bort all kvarvarande vätska och lagt dem i frysen i väntan på svar. Kan det vara farligt att äta dem??
/Marianne Helgöstam
Hej Marianne!
När man läser om svamp som mat så framhålls det alltid hur känslig svamp är som föda. Man jämför ofta med skaldjur, se till exempel här på Naturhistoriska riksmuseets hemsida (http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/vaxter/kryptogamer/svampbok/radomsvampplockning.8409.html). Den främsta anledningen till "svampförgiftning" anses vara skämda svampar, alltså matförgiftning.
Jag skulle själv inte vilja äta den svarta och mjuka varianten av dina trattkantareller. Eftersom de svartnat och blivit mjuka och blöta har de börjat brytas ner på ett eller annat sätt. Nu tyckte du att de luktade och smakade gott, men något har hänt med dem som ännu inte givit något utslag på lukt och smak.
Trattkantareller liksom andra kantarellsvampar är annars svampar som kan hålla sig några dagar i kylskåp, vilket många andra svampar inte gör.
Frågan om det kan vara farligt att äta dem kan jag inte ge något säkert svar på. Oftast behöver man förhoppningsvis inte ställa sig den frågan utan äter för att man är hungrig eller kanske sugen på något gott. Jag skulle dock tro att du som mest riskerar att bli magsjuk med illamående, kräkningar och diarréer. Men det kan väl vara illa nog. Sedan är vi lite olika känsliga för skämd mat och blir påverkade i olika hög grad, så hur just du skulle reagera vet du nog bara själv.
En annan aspekt av att bli sjuk av dålig svamp är att man kanske börjar misstänka att man fått i sig något riktigt giftigt och söker vård så att säga "i onödan".
Jag tycker det var bra att du skiljde på dina två plastbunkar och tycker att du kan kasta svamparna som svartnat och bara njuta av de friska och fräscha trattkantarellerna. Om du inte redan har lagat den kan jag rekommendera en trattkantarellsoppa, gärna med lite ädelost i.
Hälsningar
Magnus Källberg