Svampfråga: Ovanlig stinkare vid stugan

Anita hittade en ovanlig svamp på sin mors tomt. Experten berättar mer om den.

16 augusti 2011 10:35

Hej!
jag har hittat "liten stinksvamp" på min mammas tomt i Ångermanland. Är den ovanlig? Vi hade aldrig sett något liknande,trots många år i skogen.

/Anita

 

Hej Anita!
 
Liten stinksvamp (Mutinus caninus) är då inte vanlig. Jag har nog bara sett den en enda gång på en svampvecka i Skåne. Men det är en iögonenfallande svamp med sitt mycket speciella utseende som den delvis delar med den vanliga stinksvampen eller liksvampen.
 
I mina böcker beskrivs den lilla stinksvampen som en sydlig art som påträffas upp till Uppland. Så i Ångermanland borde den vara mycket ovanlig. Den växer med lövträd, framför allt med bok.
 
Fast det finns även en snarlik rödfotad stinksvamp (Mutinus ravenelii) som är känd från bl.a. Ångermanland. I en artikel från 1990 i Sveriges mykologiska förenings tidskrift "Jordstjärnan" så uppgavs den vara funnen på cirka 20 platser i Ångermanland. Samtidigt var den hittad bara på ett fåtal platser i övriga Sverige.
 
Nu sker det ju förändringar i utbredningen och kunskapen om utbredningen av svampar, men det skulle inte förvåna mig om det är just den rödfotade stinksvampen du sett på din mammas tomt.
 
Jämfört med den lilla stinksvampen ska den vara betydligt rödare i toppen under en snart försvinnande slemmig spormassa. Den här spormassan uppskattas av flugor, som på så sätt sprider svampens sporer vidare. Det finns gott om bilder på nätet, sök på Mutinus ravenelii på internet.
 
Vill du läsa lite om den vanliga stinksvampen kan du titta i Linköpings svampklubbs månadsnotis från augusti 2004 .
 
Hälsningar
Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!