Smittskyddsläkaren: Snart omöjligt att testa alla

Smittspridning i Östergötland är nu så omfattande att smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att det snart inte är möjligt att testa alla som vill.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-11-03 14:51

Antalet smittade fortsätter att öka i Östergötland. På måndagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 5 830. På tisdagen hade den siffran ökat till 5 936 – en ökning med 106 personer på ett dygn. Under de senaste sju dagarna har drygt 700 personer i länet testat positivt för covid-19. 

Även antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård ökar. På måndagen vårdades 36 covid-19-patienter på länets sjukhus. På tisdagen vårdades 39 smittade patienter på länets sjukhus, varav fem inom intensivvården. Inte sedan den 17 juni har fler smittade personer samtidigt vårdats på sjukhus.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att smittan nu är så utbredd i länet att det är befogat att tala om samhällsspridning. 

– Smittan sprids inom alla skikt i samhället. Vi har en samhällsspridning där de olika smitthärdarna når varandra och vi måste ha en smittspridning i en takt som vi klarar av. Vi vill fortfarande leverera annan viktig vård. 

Går det i det här läget?

– Hittills har det gått, men nu börjar vi komma upp i 40 inneliggande patienter. I våras när situationen var som allvarligast hade vi 140 smittade patienter inneliggande samtidigt. 

Enligt Britt Åkerlind börjar efterfrågan på covid-tester bli så stor att regionen närmar sig en punkt där det inte längre är möjligt att provta alla som vill testas för covid-19. 

– Det är fler som vill testa sig för covid-19 nu än vad vi har kapacitet för. Vissa dagar har vi legat på mellan 900 och 1 000 personer per dag som testar sig. 

Var går gränsen för hur många som kan provtas per dag?

– Vi har haft en gräns på 5 000 prov i veckan. Och vi har redan gått över den gränsen. Vi måste börja titta på vilka som provtas. Vi kan komma till en punkt där vi måste börja prioritera igen, precis som i våras. 

Ni kan tvingas säga nej till somliga som vill testa sig?

– Vi vill att människor ska testa sig utifrån rätt grund. Har man till exempel någon i familjen som är diagnosticerad med covid-19 och fler i familjen blir sjuka, ja då är det mest sannolikt att det är covid-19, säger smittskyddsläkaren och fortsätter: 

– Det är viktigt att vi har kapacitet att testa våra riskgrupper och de äldre. Det är också viktigt att vi kan testa sjukvårdspersonal som ska ta emot alla sjuka. Någonstans måste vi acceptera att det finns en prioriteringsordning. Får du ingen provtagningstid och är sjuk, ja då ska du vara hemma. 

Enligt Britt Åkerlind är det ännu för tidigt att säga om de skärpta lokala råd som infördes i slutet av förra veckan har haft någon dämpande effekt på smittspridningen. Först om en eller två veckor går det att se om den negativa utvecklingen har vänt. 

– Men jag får väldigt många frågor om de lokala råden och hur de ska följas. De flesta är duktiga och vill stämma av att de gör rätt. 

Under pandemins första våg i våras lyckades Region Östergötland i ett tidigt skede ta fram en prognos som sade att smittspridningen skulle kulminera i början av maj. Prognosen visade sig stämma tämligen väl. I detta skede av pandemin har dock regionen ännu inte tagit fram någon liknande prognos. 

– Vi har personer i vår grupp som kan prognosticera. Vi var väldigt lyckosamma med våra prognoser i våras. Men hittills har de sagt att det finns för lite material för att ta fram en bra prognos. Det är en diskussion som pågår.   

Bör tas tidigt

Det finns olika typer av tester som kan tas vid covid-19. Ett PCR-test visar om du har en pågående infektion. Ett antikroppstest visar om du tidigare har haft covid-19 och utvecklat antikroppar.

Ett PCR-test bör tas så tidigt som möjligt eftersom det finns mest virus i början av sjukdomen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!