"Pappa säger att vi inte kommer att överleva en månad"

Ismail och Murteza Hanahi kom till Sverige 2015 från Iran. De har bott i snart fem år i Rimforsa och går i skolan och arbetar. Då kom beskedet – familjen ska utvisas.

Annika Davidsson och hennes familj är stödfamilj åt Murteza och Ismail.

Annika Davidsson och hennes familj är stödfamilj åt Murteza och Ismail.

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2020-07-03 08:00

Murteza, 14, har bott fem år i Sverige – och sina första nio år i Iran. Nu ska han och hans familj utvisas till Afghanistan. Ismail, Murtezas pappa, var där senast när han var sju år, sedan dess har han bott i Iran och nu i Sverige. Via sonen förklarar Ismail att han inte förstår varför Migrationsverket vill skicka dem till Afghanistan.

– Migrationsverkets beslut att 2018 avslå Ismails ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd och att utvisa honom och hans son har sedan dess prövats av två överinstanser som håller med oss i vår bedömning, säger Annica Dahlqvist, presskommunikatör på Migrationsverket.

Migrationsverket bedömer att det finns säkra zoner i Afghanistan trots att Utrikesdepartementet har avrått resor dit sen 2006.

– Vi fattar alltid individuella beslut i asylärenden och möjligheterna för afghanska medborgare att återvända till sitt hemland kan se olika ut för olika individer. Migrationsverkets uppdrag är att pröva utländska medborgares rätt till uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Utrikesdepartementets reserekommendationer avser svenska medborgare som reser utanför Sverige, säger Annika Dahlqvist.

Ismail upplever inte att Migrationsverket tog hans berättelse på allvar. Han var inte bekväm med tolken. Ismail och Murteza har bara fått berätta sin historia en gång.

Ismail tycker att de fem åren i Sverige har varit bra. Han och hans son började sin resa i Sverige utanför Malmö, för att sen åka vidare till Borensberg och slutligen till ett asylboende i Rimforsa. Där fick familjen hjälp av ideella personer att hitta en lägenhet.

Annika Davidsson med familj är ideell stödfamilj åt Ismail och Murteza. Hon minns när de skulle flytta till sin egna lägenhet.

– Det var många personer som ville hjälpa till. Man kom med möbler och husgeråd och människor var generösa.

Ismail fick även hjälp att skaffa arbete. Nu jobbar han i Svenska kyrkan som vaktmästare. Där har han arbetat från våren 2018 och får vara kvar på jobbet till november 2021.

Annika Davidsson och hennes familj har startat en namninsamling för att låta Ismail och Murteza stanna. Den har i dagsläget mer än 1700 namnunderskrifter och har fått spridning på sociala medier.

Annika Davidsson tycker att integrationen tycker gått bra.

– Här har det inte varit några problem. Murteza har fått bra hjälp i skolan. Han pratar felfri svenska nästan helt utan brytning.

Murteza själv tycker att beskedet är tråkigt.

– Jag vill inte lämna mina kompisar och fotbollen. Min framtid kommer att förstöras. Annikas familj är som vår familj. Jag har bestämt mig att om jag får stanna vill jag göra mina fotbollstränare stolta.

Det som hotar familjen hemma är IS och talibanerna. Familjen är hazarer som är ett utsatt folkslag i Afghanistan. Tre miljoner hazarer lever som flyktingar utanför Afghanistan.

– Pappa säger att vi inte kommer att överleva en månad där nere.

Familjen är orolig.

– Ismail arbetar och betalar skatt. De har aldrig gjort något olagligt, och gjort så rätt för sig som de bara kunnat, säger Annika Davidsson.

Annika Davidssons familj och flera andra arbetar nu med olika möjligheter som kan stoppa dem från att utvisas. 

– Vi är normalbegåvade svenskar men det är svårt för oss att tyda Migrationsverkets regler och dokument och det krävs skriftliga argument. Det är som att systemet är uppbyggd så man inte ska lyckas, säger Annika Davidsson.

Arvid Westerling Hjelm och Oscar Pettersen, två av Murtezas närmaste vänner, tycker att beskedet är dåligt. 
"Han är min bästa kompis", säger Oscar Pettersen
Arvid Westerling Hjelm och Oscar Pettersen, två av Murtezas närmaste vänner, tycker att beskedet är dåligt. "Han är min bästa kompis", säger Oscar Pettersen
Familjen Panahi

Ismail och Murteza Panahi kom till Sverige i november 2015 och sökte uppehållstillstånd. 

Sommaren 2018 avslogs ansökan och familjen skulle utvisas. 

Familjen överklagade men fick avslag i april 2020. 

I juni 2020 trädde Migrationsverkets beslut om utvisning i kraft. 

Familjen ansöker nu om ett arbetstillstånd i Sverige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!