Hon vill göra Mjölby till paradis för insekter

Lena Mann har sett på tv hur danskar gör om sterila gräsmattor till ett paradis för fjärilar. Det vill hon ha även i Mjölby.

Mjölbybon Lena Mann tycker att många klippta gräsytor i stan skulle kunna göras om till blomsterängar till gagn för pollinerande insekter.

Mjölbybon Lena Mann tycker att många klippta gräsytor i stan skulle kunna göras om till blomsterängar till gagn för pollinerande insekter.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-12-04 12:00

– I programmet använder företag sina allmänna ytor till att låta gräset växa för bin och andra insekters skull. Jag tror att även i privata trädgårdar kan man öka den biologiska mångfalden, säger Lena Mann som bor i lägenhet i Mjölby.

Hon menar att kommunen skulle kunna ta initiativ till att sprida kunskap och engagera både företag och privatpersoner. "Så tänkte jag att varför inte vi i Sverige kunde göra likadant...", skriver hon i ett medborgarförslag till Mjölby kommun.

Hon syftar närmast på allmänna ytor, både kommun- och företagsägda.

– Man kunde hänvisa till tv-programmet. Där bjuder kommunen in medborgarna och informerar. Man gör skyltar där det står vilka som varit med och skapat ängar, och varför, säger Lena.

Ida Andersson är stadsträdgårdsmästare i Mjölby kommun. Hon vill inte kommentera medborgarförslaget innan det behandlats i kommunen, men menar att det här är något som kommer alltmer i samhället, och som kommer att växa både bildligt och bokstavligt. Hon säger att kommunen gör en del insatser idag för att öka den biologiska mångfalden.

– Dels klipper vi inte gräs lika ofta, men vi har även etablerat en "fjärilsäng" nedanför Skattegården mot ån. Där har vi sått blomfrön i en iordninggjord sandbädd. Det är inte bara inhemska arter utan även andra som gynnar mångfald, berättar Ida Andersson.

undefined
En anlagd insektsäng som Toyota MH i Mjölby står bakom.

Det här är en process som kommunen kommer att följa, menar hon. De ytor som klippts under många år och som man nu låter växa vill man se hur de utvecklar sig.

– Vi vet inte riktigt hur de kommer att se ut. Ska man anlägga en äng så tar man bort grässvålen och sår i sandbädd, säger hon.

Även kommunekologen Anna Carpholm är positiv till att skapa ängsytor i stan. Just nu vill hon också att man inventerar vilka växter som kommer upp i de ytor som inte klipps. Att starta ett stort projekt med företag och invånare är ett mer omfattande arbete, menar hon.

Det finns även andra projekt i kommunen. Toyota Material Handling har i höst skapat en insektsäng bakom fabriken. Anna Carpholm och Ida Andersson tycker att även villaägare ska vara medvetna om att hårdgjorda ytor missgynnar pollinerare. De förespråkar gröna stråk och gröna tak.

– Vi måste ta hand om alla våra invånare i kommunen. Fungerande ekosystem är en förutsättning.

Svt-programmet "Ge oss naturen tillbaka" handlar om den danska kommunen Hjørring där tv-bonden Frank Erichsen är programledare.

undefined
Den danske tv-bonden Frank Erichsen i programmet "Ge oss naturen tillbaka" om hur kommun, företag och invånare omvandlar gräsytor till fjärilsängar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!