Tekniken har glädjande nog dominerat inledningen av det klimatpolitiska toppmötet i Paris. Microsoftgrundaren och numera filantropen Bill Gates har flera gånger påpekat att FN bryr sig på tok för lite om forskning och utveckling på klimatfältet. Det är sant. Så är det. Det går alldeles för långsamt att få fram alternativa teknologier som på allvar kan utmana fossila bränslen. Därför är det mycket hoppingivande att Bill Gates tillsammans med USA:s president Barack Obama nu har lanserat två rejäla projekt för privata investeringar i grön teknologi och för ökade satsningar på grundforskning. Sverige och andra rika länder är med på ett hörn i forskningsprojektet. Det är högst välbehövligt.
Spänningen mellan rika och fattiga länder är en ständigt närvarande fråga i klimatsammanhang. Kinas president Xi Jinping begärde till exempel på toppmötet att rika länder ska betala för klimatomställningar som behöver göras i fattiga länder. Vilket är begripligt ur flera perspektiv. Den nu rika delen av världen har till stor del byggt sitt välstånd och sin välfärd på fossila bränslen. Att begära att stora och folkrika länder med fattiga befolkningar ska ”hoppa över” fossilperioden av omtanke om världens klimat skulle väl i och för sig låta sig göras om det fanns några alternativ. Vilket det knappast gör. De alternativa energikällornas bidrag är globalt sett mycket blygsamma.
Pontus Braunerhjelm är forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och professor vid KTH. I SvD nyligen skrev Braunerhjelm: ”2014 svarade förnybara energikällor för 2 procent av energitillförseln, 14 procent om kärn- och vattenkraft inkluderas. För tjugo år sedan var andelen 13 procent.”
Ska det bli någon skjuts på klimatomställningen – givet att vi är eniga om att strävan mot grottlivets fattigdom och elände inte är en rimlig option – så krävs därför politik på alla nivåer som gynnar framväxten av grön teknologi. Pontus Braunerhjelm skriver: ”För att förnybara energikällor ska få genomslag krävs radikala innovationer och kostnadseffektiva lösningar så att dessa kan konkurrera med fossila bränslen på marknadsmässiga villkor.”
Pontus Braunerhjelm och hans entreprenörskollegor runt om i världen har en viktig poäng. Klimatmötets fokus kan inte statiskt och endimensionellt knytas till skatter, bidrag och fördelning av utsläpp. Ett teknologidrivet skifte är det som mänskligheten har mest att hoppas på.