Superminister utan floskler

Utan några jämförelser i övrigt så påminner Mikael Damberg, vad det gäller det pedagogiska upplägget, ganska mycket om Göran Persson.

Widars krönika2015-09-29 06:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Mikael Damberg är ett slags superminister för näringsliv, handel, export och innovationer. Han är en av de största politiska begåvningarna som Socialdemokraterna odlat fram på senare år. För bara några få år sedan var jag säker på att Damberg skulle bli partiledare efter Mona Sahlin. Så blev det inte. Partiet valde istället Håkan Juholt till ordförandeposten. Så kan det gå.

Hur som helst är det trevligt att lyssna på Mikael Damberg. Under tiden i opposition då Juholts efterträdare Stefan Löfven inte hade någon riksdagsplats fick Damberg vara stand in i riksdagens partiledardebatter. Ett svårt uppdrag förstås. Å ena sidan företräda partiet på ett sätt som gjorde de aktiva stolta och glada. Å andra sidan inte företräda partiet på ett för bra sätt så att de aktiva började fundera på varför Damberg inte var partiledare? Den där balansen klarade han utmärkt.

Sedan Damberg blev statsråd förra hösten har han hållit sig lite i bakgrunden. De allmänpolitiska stormarna om till exempel SD, Decemberöverenskommelser och invandringen har Damberg hållit sig undan på ett proffsigt sätt. Kanske väl proffsigt säger en del. En och annan strid behöver inte vara helt fel.

Förmodligen har han istället jobbat stenhårt med att läsa in sig på sina ansvarsområden.

Häromdagen var Mikael Damberg gäst hos "På scen mitt i stan" i Norrköping. Håkan Gunnarsson på Erichs Communication hälsade näringsministern välkommen till den fullsatta salen på Louis de Geer. Jag var där.

Det var en till stora delar kvalificerad och specialistkompetent publik som Mikael Damberg stod ansikte mot ansikte med på Louis de Geer. Han klarade sig galant; det förstod jag av eftersnacket. Utan några jämförelser i övrigt så påminner Damberg vad det gäller det pedagogiska upplägget, ganska mycket om Göran Persson. När jag hör näringsministern lägga ut texten om "jobbagendan", "exportstrategier", "riskkapital" och om "monsterlika" satsningar på utbildningar för arbetslösa och om att höja "läraryrkets attraktivitet" så hänger saker och ting ihop på ett begripligt och lite ingenjörsmässigt sätt. Floskler och flum saknas helt.

"Nåt land måste ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Jag hoppas att det blir Sverige", svarade han avspänt på en fråga om S jobblöfte.

Ingen frågade om bensinskatten.

Läs mer om