Skolägare med stora problem

Widars krönika2015-10-03 06:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Skolverket redovisar nu hur många av de elever som lämnade grundskolans årskurs nio i våras som inte är behöriga till gymnasiestudier. Ett viktigt faktum som kommer fram är att en ganska stor del av grundskolorna (36 procent) gör bättre ifrån sig i år än förra året. En annan positiv sak är att andelen höga betyg – A och B – är betydligt fler 2015 än 2014. En tredje positiv trend är att andelen behöriga elever med invandrarbakgrund ökar. Uppgången från 69 till 72 procent gäller elever som började i svensk skola senast årskurs fem. För de invandrarelever som började i årskurserna 6–9 går det tyvärr åt andra hållet. Där är det bara lite drygt en tredjedel som blir klara för gymnasiestudier. På den mörka sidan finns också upplysningar som säger att hälften av Sveriges grundskolor visar sämre resultat än förra året. Andelen elever med streck och F – de två lägsta betygsstegen – ökar.

För Norrköpings kommunala grundskolor ser det mörkt ut. När skolornas resultat läggs samman stannar räkningen vid 18,2 procent obehöriga grundskoleelever. Ingen av grundskolorna når upp till rikssiffran på 14,4 procent.

Linköping gör lite bättre ifrån sig. De kommunala skolorna levererar sammantaget 16,4 procent obehöriga elever. Medan det i Norrköping är lite mer jämndåligt så håller sig Linköping med tre skolor där det är riktigt dåliga resultat. Av de totalt 211 avgångselever som Skolverket redovisar för dessa skolor är andelen obehöriga elever mellan 36 och 45 procent!

Om de fristående skolorna tas med blir de sammanräknade resultaten påtagligt bättre i såväl Norrköping som Linköping. Men friskolorna har egna ägare som får stå för sina problem och förtjänster. Det jag vill diskutera här med Correns läsare är nämligen just de kommunala skolägarnas ansvar. Linköpings kommun är faktiskt ansvariga ägare för tre skolor som presterar urdåliga resultat. Jag är ganska less på att höra skolkommunalråd och skolchefer komma undan genom att hänvisa till invandring och/eller andra socioekonomiska faktorer. Varje skola har de elever den har. Uppdraget är att ge bästa tänkbara utbildning på det mest lämpliga sättet för just de elever man har. De ägare som inte klarar uppdraget bör – om de inte väljs bort av elever och föräldrar – väljas bort av statliga eller kommunala kvalitetssäkringssystem.

Kan vi säga att Linköpings kommunala skolägare klarar sitt uppdrag?

Läs mer om