För något år sedan publicerade Rikskriminalpolisen en förteckning på inte mindre än 55 bostadsområden i Sverige med påfallande hög kriminell belastning, öppen narkotikahandel, synliga våldsyttringar och hög otrygghet hos de boende.
Av dessa 55 områden pekar nu polisen ut 14 bostadsområden som kräver särskilt extraordinära insatser från polis och andra myndigheter. I ett pressmeddelande skriver rikspolischef Dan Eliasson att i de 14 prioriterade områdena ”råder det en allmän obenägenhet att delta i rättsprocesser, att polisen har svårigheter att fullgöra sitt uppdrag och att det finns inslag av parallella samhällsstrukturer och våldsbejakande religiös extremism i området.”
Bostadsområden i Stockholm, Göteborg och Malmö dominerar listan. Delar av Södertälje, Örebro och Växjö finns också representerade på polisens värstinglista. Läsare av Corren kan nog föreställa sig ungefär hur allvarlig situationen är när de begrundar att Linköping (Skäggetorp, Ryd och Berga fanns med på 55-listan) inte kvalar in på den här ruggiga topplistan.
I de här områdena ska polisen särskilt arbeta mot vapen och våld, otillåten påverkan och narkotika. Ingen vettig människa kan väl ha något emot detta? Men tyvärr är det en tulipanaros; lätt att säga men svårare att göra.
Under några år gjorde rättsstaten en enorm kraftsamling för att röja upp i den organiserade kriminaliteten i Södertälje. Kriminaliteten fanns/finns inte bara på skumma krogar och i livsfarliga förorter. Kriminaliteten hade nästlat in sig i kommunpolitiken, i kyrkorna, i föreningslivet och i näringslivet. Det krävdes flera år av utredningar, spaningar, förhör, häktningar, två långa rättegångsprocesser och massor av utdömda fängelseår för att stoppa upp processerna.
Det är insatser av den kalibern som behövs om den här skrämmande utvecklingen ska kunna motverkas på riktigt. Vi har helt enkelt inte tillräckligt antal poliser, förhörsledare, åklagare och domstolar och lämpliga fängelseplatser för att kunna slå till effektivt på 14 platser samtidigt.
I Göteborg som har 6 bostadsområden på polisens 14-lista har det sedan 2013 inträffat mer än 120 skottlossningar och fler än 20 människor har mördats i kriminella uppgörelser. Att gå in med några ”förtroendeskapande områdespoliser” – som Dan Eliasson skriver i pressmeddelandet – i de trakterna är föga förtroendeskapande.