Hundrasextio år sedan sist

Widars krönika2016-01-30 06:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

På måndag är Linköping med och skapar historia på Oscarsteatern i Stockholm. Där och då lämnar den statliga kommittén Sverigeförhandlingen över sina bud om medfinansiering till bland andra Ostlänkenkommunerna Linköping och Norrköping. Därefter blir det förhandlingar i någon eller några månader. Sedan ska riksdagen fatta ett slutgiltigt beslut. Sedan ska allt vara klart för byggstart 2017. Då inleds på allvar bygget av nya stambanor för järnvägen i Sverige. Det är 160 år sedan något sådant hände i vårt land. Vilket i mina ögon solklart berättigar användandet av begreppet "historisk" för att beskriva de processer som nu inleds.

I går arrangerade branschorganisationen Maskinentreprenörerna "Stora Infradagen" för tionde året i rad. Alla var där som man brukar säga. Även jag. Infrastrukturminister Anna Johansson fick svara på en hel del frågor om de ekonomiska kalkylerna bakom höghastighetsbanan. Studieförbundet Näringsliv och Samhälle SNS presenterade nyligen en rapport där de flesta av statens infrastruktursatsningar i allmänhet och höghastighetsbanor för järnvägen i synnerhet dömdes ut som mycket olönsamma. Johansson avvisade inte kritiken och markerade bestämt att skattepengar inte ska slösas bort. Hon varnade dock för att styras av kalkyler där i stort sett endast "vägprojekt i vissa storstäder" kvalar in som lönsamma.

”De där vägarna måste ju gå någonstans och säkerligen passerar de en mängd olönsamma trakter innan de kommer till en annan lönsam storstad”, sa Anna Johansson med ett pedagogiskt leende. Hon manade till ett "helhetstänk" där gods, persontransporter, klimat, regionförstoring, arbete, företagande och bygget av hus och städer vägs samman.

Höghastighetståg ska kunna köra mellan Malmö och Stockholm på ungefär 150 minuter. Det vore helt idiotiskt att lägga hundratals miljarder kronor på ett sådant tåg. Sverige är alldeles för litet för något sådant. Den väsentliga trafiken på höghastighetsbanan kommer att bestå av regionala snabbtåg – runt 250 kilometer i timmen – mellan till exempel Linköping, Stockholm, Jönköping. Godstrafiken får samtidigt bättre plats på de gamla stambanorna. Och om världen rullar på som nu så kommer många av den nya stambanans stationsorter att steg för steg skapa tillväxt, jobb och värdeökningar så det står härliga till.

Läs mer om