Hoppfulla byggsignaler

900 000 hushåll är knappast en marginell grupp. De kommer att påverka marknaden rejält.

Widars krönika2016-01-16 06:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Regeringen bjuder nu in till bostadspolitiska överläggningar. Inbjudan är bred och öppen. Enligt de bakgrundsmaterial jag tagit del av utesluts just ingenting. Det som skapat mest positiva vibbar är att finansminister Magdalena Andersson ska leda överläggningarna med de andra partierna. De byggföretagare och bostadspolitiker jag hört, läst, sett och/eller talat med är nästan odelat positiva. Att finansministern ska leda arbetet markerar tyngd och pengar och reformer. Vilket milt uttryckt Miljöpartiets bostadsminister Mehmet Kaplan inte gör. Socialdemokaterna har fått vrida om armen ganska rejält på Miljöpartiet för att få till det upplägg som presenterades tidigare i veckan. Vilket understryker hur angelägen Stefan Löfven (S) är att få till överenskommelser med de borgerliga partierna i tunga och samhällsviktiga frågor.

"Ingen sten ska lämnas ickevänd", som statsminister Stefan Löfven lät orden falla om de kommande bostadsförhandlingarna under riksdagens partiledardebatt i onsdags. Han markerade i nästa andetag att han inte kunde tänka sig några "marknadshyror" eftersom dylika hyror enligt statsministerns världsbild tenderar att enbart gå upp. Vilket är en av dessa uttjatade retoriska knutar som breda förhandlingar kan hjälpa till att lösa upp.

När det gäller bostadsrätter och egna hem finns sedan länge en fungerande marknad där tillgång och efterfrågan gör att en stor villa där få vill bo kan vara flera gånger billigare än en etta där alla vill bo. Problemen handlar om hyresmarknaden.

Som det statliga Boverket rapporterade om i början på året så är det uppskattningsvis 900 000 hushåll i Sverige som har så pass låga inkomster att de har svårt att klara av dagens hyresnivåer. Denna stora grupp människor har idag ingen hjälp av de hyresregleringar som styr över hyresrätterna. I en omreglerad marknadsmiljö öppnar sig naturligtvis inget himmelrike för alla dessa fattiga människor. Men chanserna för att de ska bli sedda och intressanta växer. Vi behöver inte vara några siarpersoner för att förutspå ett växande utbud av billigare bostäder. 900 000 hushåll är knappast en marginell grupp. De kommer att påverka marknaden rejält. Staten kommer att behöva hjälpa till – det finns till exempel många intressanta förslag om höjda och riktade bostadsbidrag, om skatteförändringar och om en mängd annat stort och gott.

Läs mer om