Energirik vår för Baylan

Widars krönika2016-01-27 06:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Under Ibrahim Baylans ledning behöver Energikommissionen lyckas med detta:

1. Mobilisera starkt och blocköverskridande stöd i riksdagen för en politik som ”räddar” de sex kärnkraftsreaktorer som ännu inte har avvecklingsbeslut hängande över sig.

2. Bereda väg för en ny energimiljö där så gott som hela energiproduktionen kommer från förnybara källor.

Energikommission ska lämna sina förslag i december månad i år. Men redan "under våren" kommer kommissionen att lägga förslag på om hur de mer akuta reaktorproblemen ska tas om hand. Det sa energiminister Ibrahim Baylan när han nyligen besökte Norrköping.

Kärnkraftsindustrins problem beror i huvudsak på den hårda beskattningen av kärnkraft i Sverige, på de låga elpriserna och på den politiska osäkerhet som omgärdat kärnkraften under de senaste fyrtio åren.

Än värre är att även de kvarvarande sex reaktorerna har det svårt med lönsamheten. Här finns ett latent hot för Sveriges industrier. Hastiga och oplanerade stängningar av flera storskaliga elproducenter skulle bli ett hårt slag mot svensk ekonomi och mot välståndet som sådant.

"På lite sikt är siktet inställt på 100 procent förnybart. Men vägen dit behöver skötas klokt och med ansvar för konkurrenskraftiga elpriser" sa Ibrahim Baylan.

Jag frågade honom om det på vanlig svenska betyder att S behöver få regeringspartnern MP med på tåget för en politik som "räddar" sex kärnkraftsreaktorer?

Baylan svarade förstås inte ett rakt ja på den frågan. Däremot betonade han starkt att vi – det vill säga Socialdemokraterna och Miljöpartiet – "går in det här som en (1) regering."

Jonas Abrahamsson är vd på Eon Sverige och en av initiativtagarna till det östgötska nätverk av företag, organisationer och akademi som bjudit in Ibrahim Baylan till Norrköping.

Eon har globalt redan förberett sig för vad som håller på att hända. Bolaget är uppdelat i två nya bolag. Ett – Uniper – för den klassiskt storskaliga energiproduktionen. Och ett "nytt Eon" för de småskaliga, förnybara och innovativa produktionen.

"Teknikutvecklingen är nu så stark att vi kanske redan inom 5–10 år har fungerande och stabila system för produktion och lagring av förnybart skapad el”, sa Abrahamsson. Och så la han till: "Ny kärnkraft är en ickefråga idag."

Läs mer om