Björklund vill göra skillnad

Widars krönika2015-11-10 06:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Mitt i allt flyktingkriselände dyker Folkpartiets ledare Jan Björklund upp med ett välkommet initiativ i skattefrågan. Det känns befriande och betryggande att de inrikespolitiska ledarna inte paralyserats och helt absorberats av det i och för sig mycket allvarliga läget i invandringsfrågan. På DN Debatt i går lanserade Björklund och partikollegan Erik Ullenhag en stor och bred skiss för en reform som sänker skatterna på arbete. Regeringen bör ta emot Björklunds reformutkast med öppna armar och snarast tillsätta en parlamentarisk utredning för att mejsla ut bra majoriteter för vettiga förslag.

Till stora delar har Folkpartiets utspel bäring på invandringen. Av en mängd olika orsaker – där sannolikt priset för okvalificerade arbetstimmar är en viktig faktor – är arbetslösheten bland utrikes födda av massarbetslöshetskaraktär. Björklund och Ullenhag skriver begåvat om att den "totala beskattningen på enklare jobb och lägre inkomster ska sjunka.” De låser inte fast sig vid några helt bestämda villkor för hur det ska gå till att sänka skatterna. Den öppna attityden från Jan Björklund är i mina ögon det mest värdefulla med utspelet från Folkpartiet. Signalen är tydlig; här finns ett utrymme för förhandlingar och kompromisser.

Folkpartiet vill också att de svenska marginalskatterna ska sänkas. Även detta kan göras på flera olika sätt. Jag håller det för troligt att Socialdemokraterna och Folkpartiet kan mötas även på detta område. Det är angeläget att bryta trenden av skattehöjningar som gradvis har genomförts sedan de tidigare marginalskattereformerna 1990. Att "betydligt" höja den beryktade brytpunkten för när löntagare ska betala statlig skatt är ett av de förslag som Björklund för fram.

Folkpartiets reformagenda stärks av att finansieringen av skattesänkningarna inte hänvisas till några magiska dynamiska effekter. Jan Björklund nämner skatter på miljöfarliga utsläpp, höjda konsumtionsskatter och möjligen också en statlig besparing genom nedtrappning av ränteavdraget som möjliga sätt att finansiera skattesänkningarna på arbete.

Som sagt. En parlamentarisk utredning bör snabbt dras igång för att bena ut vad som går att göra. Skattefrågan är så pass vital och traditionellt tvistig att en blocköverskridande framgång på det området skulle ha mycket stor betydelse för Sveriges politiska framtid. Det känns som att Jan Björklund på allvar vill vara med och göra skillnad.

Läs mer om