För Trump handlar allt om Trump

Ett riksrättåtal kan vara till hans fördel.

Donald Trump.

Donald Trump.

Foto: TT

USA2019-10-09 13:47
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Kan det vara så att Donald Trump egentligen inte har så mycket emot att Demokraterna förbereder ett riksrättsåtal mot honom? Det finns knappast något mer förödmjukande än ställas inför senaten i dess egenskap av domstol med makten att avsätta den amerikanska presidenten.

Hur kan jag då påstå att Trump ser en fördel i detta hot?

Det avgörande skälet är att han är helt övertygad om att inga eller nästan inga republikanska senatorer kommer att rösta för en avsättning. Det vore att riskera deras egna politiska framtid. Och det krävs minst två tredjedels majoritet bland de hundra senatorerna för en fällande dom. Det betyder att minst 20 republikaner måste gå samman med Demokraterna. Så risken att han verkligen ska avsättas är liten.

Vad är då fördelen för Trump med ett riksrättsåtal? Vad han hoppas på är att de som gillar honom ska bli riktigt förbannade på hans demokratiska motståndare och därmed överge varje tanke på att valskolka. Samtidigt kan demokratiska väljare bli så nedslagna av det misslyckade åtalet att de bestämmer sig för att stanna hemma på valdagen nästa år.

Helt klart är att Trumps valtaktik går ut på att dagligen utmana enskilda demokratiska politiker eller hela bunten av dem. På det sättet lyckas han hetsa upp sina motståndare till allt häftigare motattacker. Det i sin tur får hans anhängare att tro på Trumps grundbudskap nämligen att Demokraterna ägnar sig åt en häxjakt i syfte att upphäva det val som gjorde Donald Trump till USA:s president.

Därför kommer han med sådana vettlösa utfall som att ordföranden i det kongressutskott som handhar riksrättsåtalet borde sättas i fängelse för landsförräderi och att visselblåsaren som larmat om hans krav på att Ukraina ska se till att Joe Biden och hans son åtalas för korruption  avslöjas och helst avrättas.

Det är då helt logiskt att när han kritiseras för dessa utbrott så trappar han upp konflikten genom att föreslå att också Kina borde utreda hans motståndare Biden för korruption. 

Kina som är beryktat för att uppfinna alla möjliga brott när man vill komma åt någon person som är misshaglig för diktaturregimen. För Trump handlar allting om Trump. För eller emot.

Vi går mot ett mycket otäckt politiskt år. Inte bara i USA. Överallt sticker demokratins fiender upp sina trynen: i Kina, i Indien, i Europas före detta kommunistländer och till och med i Storbritannien som vi vant oss att se som själva sinnebilden av den moderna demokratin.