Jimmie Åkesson utnämnde Socialdemokraterna till Sverigedemokraternas "huvudfiende" när SD samlades till landsdagsmöte för lite drygt ett år sen. Alltså förvånar det inte att Åkessons trupper överväger att rösta på alliansens förslag till statsbudget för 2015. Spelar ingen roll att den rödgröna regeringen vill ta ett första steg i avskaffandet av den horribla skatteorättvisan mellan pensionärer och löntagare. SD, som under valrörelsen härjade vilt mot pensionärsskatten, skyfflar gärna undan parad– & profilfrågor i sin iver att åsamka huvudfienden ett nederlag. Så verkar det. Den som lever får se.
Extraval/nyval som alternativ? Är det verkligen vad folk ute i stugorna vill ha? Tror inte det. I den bästa (?) av världar överlever den vingklippta regeringen omröstningen om budgeten på onsdag. Om så sker ser det ljusare ut och regeringspartierna kan med start nästa år komma överens med ett eller flera av allianspartierna i strategiskt viktiga sakfrågor.
Men om regeringen åker på smisk på onsdag? Ett nederlag betyder inte att det är kört för den Löfvenska ministären, men frågan är hur långt den ska sträcka sig i ivern att hålla fast vid taburetterna. En rödgrön regering som tvingas retirera från löften och utfästelser framstår inte som det som står högt upp på önskelistan inför Jul. Hellre en osentimental statsminister som förordar extraval än en som klamrar sig fast vid makten till vilket pris som helst.
Omröstningen om budgeten handlar bland annat om detta: Garantera vettig bemanning inom äldreomsorgen (plus 8 miljarder fram till 2018), pengar till järnvägsunderhåll och förskola/skola, ökade resurser till Arbetsmiljöverket samt höjt tak i a–kassan. Det senare är bra för den enskilde, ökar tilltron till arbetslöshetsförsäkringen och stimulerar ekonomin. I dag får en av tio arbetslösa ut 80 procent av den tidigare inkomsten i a–kasseersättning. För första gången på åtta år presenterar regeringen en budget som inte ensidigt ser till höginkomsttagarnas intressen. Att högernationella SD ens överväger att rösta på alliansens politik – den som fick stryk i valet – i stället för att lägga ner sina röster när riksdagen voterar säger en hel del.
Mycket står på spel. Företagen avskyr politisk instabilitet. De vill ha klara besked. Just nu är det hushållens konsumtion som håller tillväxten uppe. Vad händer med tillväxten och jobben om den politiska osäkerheten kvarstår och hushållen börjar hålla igen? Det vet alla, till och med Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.
Den analoga radion slocknar 2022. Tragiskt. Det går utför med allt.
Lennart mejlar att "nästa gång Corren görs om hamnar du ännu längre bak, bland serierna". Självklart. Man ska finnas där de många läsarna är.
Apropå läsare: Svante Fehrm är en jäkel på limerickar. Smakprov kommer.
Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör torbjorn.gustavsson@corren.se