Saaborder och gängbråk

TORBJÖRNS KRÖNIKA2015-07-01 09:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fortsatta gängbråk i Linköping. Endast den naivt aningslöse är förvånad. Men vad händer i kulisserna? Medlemmar i Red & White Crew, Hells Angels underhuggare, har synts i stan på sistone. På spaning efter nya jaktmarker? Städer som Linköping och Norrköping är heta för de kriminella gängen. Hells Angels och deras legotrupper sitter inte med armarna i kors och låter gängen med bas i invandrartäta områden ta för sig. Inte hur länge som helst.

Vid länskonferensen 2010 slogs fast att Östergötland har "ett fungerande arbetssätt" att slå tillbaka gängen med. Nu skulle man satsa hårdare på att förhindra rekryteringen av unga till gängen. Facit fem år senare är lika upphetsande som en gubbkalsong på tvättlinan. Rekryteringen fortsätter, gängen ömsar skinn, nya så kallade nätverk uppstår. Polis och övriga myndigheter kan inte annat än fortsätta det tålmodiga arbetet med att bland annat punktmarkera strategiska figurer.

Glad nyhet: Saab möter sommaren med en ny order värd nära nio miljarder kronor för tillverkning av u–båtar. Del av tillverkningen sker i Linköping. FMVs beställning ökar på Saabs redan tunga orderstock. På sistone har företaget tecknat avtal med företag i bland annat Norge, USA, Finland och Irland. Saabs anställda är att gratulera. De symboliserar industrins kunnande och konkurrenskraft. Läs rapporten Global arbetsmarknad, lönebildning, tjänster och infrastruktur, utgiven av Industrins ekonomiska råd. Rapporten krossar knäskålarna på dom som tror att det är kört för industrin. Men visst – de enklare jobben har det kärvt. Electroloux fortsätter slakten på hemmaplan. Kylskåpstillverkningen i Mariestad flyttas till Ungern. Spistillverkningen i Motala hamnade i Polen. Orsaken stavas vinstmaximering. Electrolux globala strategi dikteras av besluten om kraftigt uppskruvade vinster som togs 1999. Att Sverige drabbas hårdast av koncernens strategi beror på att det är enklare och framför allt billigare att lägga ner här än i bland annat Tyskland och Spanien.

Correns fotograf Åke Karlsson och jag följde Bana 2 vid spisfabriken i Motala i två år. Vi följde ett gäng som frustade av iver och entusiasm. Oftast, åtminstone. Organisationen vässades, alla visste att de slogs på en brutalt tuff marknad. Kurvorna pekade uppåt. Då, hux flux, kom beskedet om "utfasning av spisproduktionen vid fabriken i Motala". Många fick jobb hos BT eller Väderstad Verken. Andra hos Boröpannan: "Men det gällde inte mej, jag var fackligt aktiv", sa en.

Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör. torbjorn.gustavsson@corren.se