”Vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden”, sa socialminister Lena Hallengren och tillsatte en snabbutredning om privata vårdförsäkringar. Det är oklart exakt när under de senaste åtta åren i regeringsställning som Socialdemokraterna släppte den demokratiska kontrollen över välfärden. Men det är tydligt att mantrat nu används i alla lägen för att positionera sig som ett tydligt vänsteralternativ inför valet.
Det var också tydligt vad utredningen skulle göra. Nämligen att ta fram ett förbud mot privata vårdförsäkringar för vårdföretag som även har offentliga uppdrag. Det är en vanligt förekommande farhåga, att vårdtagare med privata vårdförsäkringar går före i kön till den offentliga vården.
Denna farhåga, som utgör en grund för Socialdemokraternas position i frågan, har dock inte bevisats. Det ingick i en tidigare utredning att undersöka detta antagande, men det valde utredaren att inte göra, utan gick direkt på åtgärderna istället. Vilket kritiserats av bland annat Svenska läkaresällskapet.
Det är alltså inte bevisat att privata försäkringar ger gräddfil i den offentliga vården. Inget säger heller att den offentliga vården blir snabbare eller bättre för personer utan privat försäkring bara för att man tvingar bort de privata lösningarna. Tvärtom, eftersom de privata pengarna inom vården bidrar med den totala välfärden utan att belasta den offentliga välfärdens ekonomi och vårdköer.
Att privat vård utförs med privat medel utanför det offentliga systemet, och samtidigt utför vård på uppdrag av regionerna, är inte konstigare än vilket företag som helst med både offentliga och privata kunder. Att omöjliggöra detta vore ett hårt slag mot privata vårdföretag och försäkringar. Detta i ett läge då privata vårdförsäkringar bär på potentialen att faktiskt bidra med finansieringen av den framtida vården när vi blir allt äldre.
”Ingen ska kunna köpa sig före till vård”, sa socialministern häromveckan när hon tog emot beställningsutredningen. Det är ett mycket mer omfattande inställning än att försöka hindra att personer med privata vårdförsäkringar ges snabbare vård i det offentliga systemet. Innebörden av Hallengrens påstående är att privata vårdförsäkringar inte får finnas om de erbjuder privat vård snabbare än vad den offentliga vården lyckas med.
Här blir värderingsfrågan tydlig, där vänsterns anser att det är bättre att alla får det sämre så länge det blir mer jämlikt. Det är bra att Socialdemokraterna är tydliga med värderingarna inför valet.