Olle Wästberg: Kan det också hända här?

En auktoritärt sinnad regering skulle mycket snabbt kunna skaffa sig kontroll.

Public service. Bör ges större skydd mot politisk påverkan.

Public service. Bör ges större skydd mot politisk påverkan.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2018-02-06 17:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Freedom House, grundat av Eleanor Roosevelt, är en ansedd amerikansk tankesmedja och forskningsinstitution som kartlägger demokratin och friheten i världen. Freedom House konstaterar att demokratin nu befinner sig i sin värsta kris på flera årtionden. För tolfte året i rad minskar den globala friheten.

Det handlar inte om att vi fått fler rena diktaturer eller militärkupper, utan om att demokratiska val i högre grad är manipuleras, att pressfriheten minskar och att minoriteternas ställning är mer utsatt. Såväl Putin som Erdogan har ett uppenbart folkligt stöd och val genomförs. Samtidigt är länderna långt ifrån demokratier. I Polen och Ungern har auktoritära partier vunnit val. Också i Tjeckien och Österrike sitter nu Putin-vänliga nationalister på ledande, valda poster.

I både Ungern och Polen var det första de nya regeringarna gjorde att skaffa sig kontroll över domstolarna, public service och skolorna. De behövde inte ändra lagar, utan kunde utnyttja den beslutsstruktur som fanns. När det gäller domstolarna försöker den korruptionsanklagade socialdemokratiska regeringen i Rumänien ta kontroll över domstolsväsendet.

Skulle något liknade kunna hända i Sverige? I grunden handlar det naturligtvis om väljarna. Men möjligheterna för en helt annorlunda regering att göra ingrepp mot demokratin är stora. Regeringen utser ledamöterna i Högsta Domstolen, Regeringsrätten etc. Och regeringen utser styrelsen för Domstolsverket, som har kontroll över större delen av domstolsväsendet.

Public Serviceföretagen - SR, SvT, UR – ägs av Förvaltningsstiftelsen för Public Service. Den stiftelsen utser styrelsen i Public Serviceföretagen, som i sin tur utser cheferna. Skolornas läroplaner beslutas också av regeringen. I Ungern och Polen har man ändrat läroplanerna så att de nu är nationalistiska och tagit bort hur länderna under kriget ställde upp bakom nazityska aktioner.

Allt detta innebär att domstolar, public service och skolväsendet ligger vidöppna för att en auktoritärt sinnad regering mycket snabbt skulle kunna skaffa sig kontroll.

Självklart kan en regering med egen majoritet helt förändra Sverige. Grundlagarna kan ändras. Men just grundlagarna är ett skydd för demokratin. Det krävs två beslut med val emellan för att ändra grundlagen, vilket innebär att väljarna får chans att reagera. Grundlagarna skulle dock i högre grad kunna inkludera skydd. Regeringen ska inom kort tillsätta en utredning för att se över Yttrandefrihetsgrundlagen. Den borde

t ex titta på hur Public Service oberoende ska kunna garanteras.

Just när det gäller Public Service föreslog den statliga PublicService-kommittén, där jag är ledamot, i höstas att det nuvarande systemet där riksdagen varje år beslutar om hur mycket pengar företagen ska få ur Rundradiofonden avskaffas och ersätts av åttaåriga beslut – som inte ska sammanfaller med valperioderna. Dessutom ska Förvaltningsstiftelsen för Public Service ha en styrelse som utses i olika delar vid olika tidpunkter. Och i den styrelsen, liksom i programföretagens styrelser, ska inte ledamöter i riksdagen eller anställda i regeringskansliet få sitta.

Också när det gäller styrningen av domstolarna och innehållet i läroplanerna bör liknande trösklar skapas.