En möjligen törstig Viktor Barth-Kron undrar i sin DN-krönika från i onsdags varför inga populistpartier driver frågan om Systembolagets avskaffande. Nog borde folkets längtan efter flaskan kunna vinna både en och annan röst i stugorna!
Men det finns ett svar som inte är allt för komplicerat. Till skillnad från på andra områden som varit öppna dörrar för populistiska krafter har Systembolagets monopol ständigt anpassas efter nya förhållanden. När Systembolaget grundades 1955 fanns inga butiker som hade självplock. Med mössan i hand fick man be en expedit hämta helgölen.
Att medborgarna själva skulle få hantera flaskorna var alldeles för farligt. Lördagsöppet hade man visserligen, men mest beroende på att folk fortfarande arbetade på lördagar. Således stängdes Systembolagets butiker på lördagar 1982 när sexdagarsveckan inte längre var det normala.
Butikerna låg i allmänhet otillgängliga på bakgator och skyltade inte med sina varor. Istället hyrdes skyltfönstren ut till andra butiker. Utbudet var heller inget att hurra för. Antalet bolag som fick importera alkohol till Sverige var lätträknade, det fanns nämligen bara ett, statliga Vin- och sprit.
Tänk vad vi fått stå ut med i det här landet! Och tänk om det fortfarande vore så här. Att Systembolaget låg otillgängligt med dåliga öppettider och att du inte själv fick välja dina varor. Nog hade det mullrat i folklagren mot detta satans förmynderi och nog hade svarthandeln med sprit skjutit i höjden. Men så kunde vi ju faktiskt inte ha det, och i stället för att tänka ”äh!”, och fokusera på annat, agerade ansvariga politiker, vilket ju faktiskt ofta är fallet, även om man kanske inte får säga det i det här jävla landet längre.
På 90-talet tillsattes en kriskommission för att rädda Systembolaget av regeringen. 1991 öppnade det första självplocket i Filipstad. År 2000 införs lördagsöppet igen. I och med EU-inträdet slopades importmonopolet. Över en natt ökade antalet alkoholimportörer från en till 115 och idag är de cirka 200. Andra monopol som försvann var export- och tillverkningsmonopolet. Utbudet har sedan dess ökat markant. Dessutom försvann den tidigare alkoholgränsen för öl. Systembolaget har enkelt blivit betydligt bättre, mer likt en vinbutik i Paris än en ransoneringsstuga i Leipzig.
Tack vare Systembolagets liberalisering och de avskaffade monopolen har bolaget kunnat hålla jämna steg med kundernas efterfrågan. Idag är Systembolaget således det bolag flest svenskar har förtroende för, 70 procent. Det är mer än Ikea och ungefär lika stort förtroende som Socialdemokraterna och Moderaterna har – tillsammans. Det finns faktiskt bara en enda samhällsinstitution som har lika högt förtroende som Systembolaget och det är Sveriges Radio. Vilket politiskt parti skulle gå till val på att avskaffa Sveriges populäraste företag?
Fallet Systembolaget är ett utmärkt exempel på när politikerna lyssnat på ”folkets oro” utan att urholka kärnan i politiken: En restriktiv alkoholpolitik som håller nere det farliga drickandet. Den består, men nog är det lättare att få tag på flaskan idag än 1955.
För övrigt anser jag att Systembolaget borde avskaffas.