Christian Dahlgren: Medan lejonen ryter

Av allt att döma så är krig mänsklighetens framtid.

Ingen fara?

Ingen fara?

Foto: Martin Schutt

Politik2016-04-28 17:10
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Dessa ord fällde Horace Engdahl i SVT-programmet "Min sanning" (10/1). Det ska uppenbarligen till en högbrynt akademiledamot för att i Sverige kunna tala offentligt klarspråk om verkligheten.

Är Engdahls tes jobbig att ta in - med tanke på debattnivån i övrigt kring denna fråga så kan väl ingen vanlig svensk klandras för det - så pröva den med följande elementära logik.

Har lejonen börjat sova med lammen? Nej. Har lejonen någonsin i historien gjort det? Nej. Kommer lejonen att göra det imorgon? Svårt att tro. Sannolikheten att lammen helt oskyddade får sova tryggt bredvid lejonen torde empiriskt sett vara ringa.

I drömskt trots fortsätter ändå de partipolitiskt ansvariga för rikets försvar och säkerhet att agera som lammet Sverige befann sig i den eviga fredens tillstånd.

Det må låta hårt, men varför tar regering och riksdag annars inte försvarsmaktens behov på allvar i det drastiskt försämrade omvärldsläget nationen befinner sig i? Och allvar heter i detta fall pengar. Anslagen är en tydlig värdemätare på våra förtroendevaldas prioriteringar.

Att den senaste försvarsuppgörelsen skulle innebära upprustning är bara en tom pratbubbla. Kalla fakta är att anslagen i förhållande till BNP snarare minskar och är lägst (lägst!) jämfört med våra grannländer. Vilket innebär att det aggressivt oberäkneliga Ryssland hela tiden ökar i relativ styrka medan vi försvagas.

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) skriver i en färsk rapport att det fattas drygt 3 miljarder kronor årligen i 20 år (!) för att hålla försvarsförmågan kvar i nuvarande - inte direkt imponerande - skick. Förklaringen är inflation och ökade materialkostnader.

Den nödvändiga moderniseringen av våra korvetter blir dyrare än beräknat, artillerisystemet Archer står utan finansiering och sämre dollarkurs riskerar göra både nya super-JAS (version E) och ubåten A26 till gökungar i budgeten.

"Om du ska behålla en volym försvarsmateriel och därmed en volym i insatsorganisationen över tiden och även följa med i den tekniska utvecklingen och prestandautvecklingen, så krävs det betydligt mera pengar och större årliga uppräkningar än vad vi har idag", påpekar FOI:s Bernt Öström i SvD (27/4).

Är det hopplöst att skaka fram dessa pengar? 2015 håvade politikerna totalt in 1790 miljarder skattekronor. Hur många av dessa miljarder är de villiga att satsa på kärnuppgiften att försvara landet? 45.

I sin senaste utkomna bok konstaterar Horace Engdahl:

"Krig och sådant som har med krig att göra väcker anstöt i vårt serviceinriktade välfärdssamhälle med barnen i centrum. I Sverige har vi bestämt oss för att väpnade konflikter utgör ett passerat stadium i mänsklighetens utveckling. Tyvärr har inte alla folk nått fram till denna berömvärda slutsats. Den krigiska mentaliteten trivs fortfarande utmärkt i många samhällen. Själva har vi blivit världsscenens oskulder, som står på respektfullt avstånd, fånigt leende med en blomsterkrans i håret, medan de tuffa grabbarna med en grimas kastar cigarettfimpen i dikten och kontrollerar sina magasin. Vi litar på att ingen vill så fina människor som oss något ont, men tryggheten är kanske illusorisk. Kan vi ens vara säkra på att en angripare skulle köra sina stridsfordon på miljöbränsle?"