Förra måndagen skrev jag här om det offentliga samtalsklimatet, där takt och ton ibland tenderar att lämna en del övrigt att önska. Yttrandefriheten är en fundamental rättighet som måste ha vidsträckta, mycket vidsträckta, ramar.
Men att vi kan säga nästan precis vad som helst, nästan hur som helst, om vem som helst, innebär inte nödvändigtvis att vi alltid bör göra det.
Icke minst nätets sociala medier har medfört fantastiska möjligheter, snudd på en demokratisk revolution, i att ge många fler plattformen att uttrycka sig, debattera, reagera över missförhållanden av olika slag, sprida åsikter, idéer. Det är givetvis förträffligt.
Samtidigt har vi ett ansvar för våra ord, i den demokratiska andan ligger implicit en civilisatorisk fordran att försöka vårda en anständighetskultur i det mellanmänskliga meningsutbytet. Illa vore det annars om de vidsträckta friheter som står oss till buds blir sin egen fiende.
Under veckan som gick råkade jag på sajten Gentlemannaguiden finna några väl valda till svenska översatta stycken ur Cecil B Hartleys 1800-talshandbok "A Gentlemans Guide to Etiquette". Mossiga grejer? Snarare påfallande aktuella.
Forna tiders råd för höviskt beteende i sociala sammanhang är inte så dumma, faktiskt. Lite till mans och kvinns kanske det inte skadar att ta lärdom av exempelvis dessa punkter när vi munhuggs:
1. "Du får gärna ha en bestämd politisk åsikt, men manifestera den inte vid alla tillfällen och framförallt, försök inte tvinga andra att hålla med dig. Lyssna lugnt på andras idéer om samma ämnen och ifall du inte kan hålla med, var artig även när du för fram din avvikande åsikt. Medan din samtalspartner kanske försöker påpeka att du är en dålig politiker, låt honom åtminstone tvingas erkänna att du är en gentleman.”
2. "Var aldrig högfärdig eller tala på ett diktatoriskt sätt; låt alltid din konversation kännetecknas av vänlighet och öppenhjärtighet samt avsaknad av tillgjordhet.”
3. "En man med äkta intelligens och kultiverat sinne är i allmänhet anspråkslös. I sin dagliga tillvaro känner han kanske att hans intellektuella färdigheter ligger på en högre nivå än de runtomkring honom; men han låter ändå inte någon i sin omgivning känna sig underlägsen eller mindervärdig.”
4. "Om du märker att du håller på att bli arg i en diskussion, byt ämne eller var tyst. I stridens hetta kanske du använder ord som du aldrig skulle använda dig av i lugnare situationer och vars innebörd du bittert kunde ångra när du yttrat dem.”