Christian Dahlgren: Ayn Rand i rocktappning

1976 skimrar av populärmusikaliskt guld.

Frihetlig 40-åring. Ett rockopus från 1976 med förnyad aktualitet.

Frihetlig 40-åring. Ett rockopus från 1976 med förnyad aktualitet.

Foto: Wikimedia Commons

Politik2016-08-05 15:05
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

För 40 år sedan släpptes många suveräna rockalbum med band som The Eagles ("Hotel California"), KISS ("Destroyer") , Thin Lizzy ("Jailbreak"), Rainbow ("Rising"), ELO ("A New World Record") – och Bob Dylan slog till med mästerverket "Desire" (bara det, ni!).

Men kanadensiska powertrion Rush, med sitt dundervax "2112", var de enda i skaran som uttryckligen inspirerandes av den liberala filosofen Ayn Rand. Man måste tillåtas musicera utan restriktioner och få spela gitarr i världen, annars blir livet fattigt.

Så löd Rushs tolkning av Rand ungefär, och ståndpunkten är klart rimlig. Musik gör onekligen vår tillvaro rikare.

Det gör även pengar, förstås - om man har några. Vilket var ABBA:s budskap samma år. "Money, money, money / Must be funny / In the rich's mans world", sjöng vår egen supergrupp på hitsingeln från skivan "Arrival".

Låten har ett socialt underifrånperspektiv; om en arbetarkvinna som jobbar hårt, knappt får några slantar över, och drömmer om att fånga en välbärgad herre, alternativt vinna på kasino. ”All the things I could do / If I had a little money”, förklarar Ann-Frid Lyngstad i en vers. Men hennes lösningar på situationen ter sig fåfänga. Vill vi ha en rikare värld för alla, och inte bara för några få, är Rush en konstruktivare väg på spåren.

Vrid lite på temat i "2112" - om att få musicera fritt utan restriktioner - till att få handla fritt utan restriktioner. Global frihandel, med sin internationella arbetsfördelning och sitt effektivare resursutnyttjande, är oöverträffat som medel att lyfta folk ur armod, höja standarden för breda grupper och allmänt reformera levnadsvillkoren i positiv riktning.

Ett verkligt mänsklighetens "Jailbreak" som Ayn Rand skrivit: "Grundförutsättningen i kapitalistisk utrikespolitik är frihandel – det vill säga att avskaffa handelshinder, skyddstullar och särskilda privilegier – att öppna världens handelsvägar för fritt internationellt handelsutbyte och konkurrens mellan alla enskilda medborgare i alla länder som handlar direkt med varandra. Under 1800-talet var det frihandeln som befriade världen genom att sälja billigare och undergräva alla kvarvarande spår av feodalism och det etatistiska tyranni som utövades av enväldiga monarker."

1976 var det presidentval i USA. Så även i år. Tyvärr ser det ut att bli en "Destroyer" - både Hillary Clinton och Donald Trump har av populistiskt protektionistiska skäl motsatt sig USA:s stora frihandelsavtal med Europa och Asien.

Men murar, hinder, restriktioner på människors fria skapande och utbyte med varandra, har aldrig lett till någon guldålder vid regnbågens kant. Färre money, mindre funny, snarare.

Vill Rush vara vänliga att stämma instrumenten igen?