Tur att Östergötlands civilsamhälle finns

Antalet ideella föreningar minskar i Sverige. Tur då att Östergötland levererar.

Fram till sista januari har Trygga Ljungsbro sin lokal kvar. Föreningen skapades efter dubbelmordet och har både patrullerat gator och fångat upp ungdomar. Föreningen har varit ett tydligt exemepl på ett starkt civilsamhälle. På bilden föreningsaktiva Rolf Armerö och Kenneth Rooswall.

Fram till sista januari har Trygga Ljungsbro sin lokal kvar. Föreningen skapades efter dubbelmordet och har både patrullerat gator och fångat upp ungdomar. Föreningen har varit ett tydligt exemepl på ett starkt civilsamhälle. På bilden föreningsaktiva Rolf Armerö och Kenneth Rooswall.

Foto: Annika Ekstedt

Östergötland2023-07-17 05:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Ofta framställs det svenska föreningslivet som unikt. Den höga anslutningsgraden och demokratiska uppbyggnaden brukar pekas ut då. De flesta svenskar har eller är dessutom medlemmar eller engagerade i någon förening. Föreningslivet jämförs ibland med en skola i demokrati. Det är en bra jämförelse tycker jag.

Men antalet ideella föreningar minskar. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån minskade antalet ideella föreningar med 6 686 stycken från 2018 till 2019. Det är dock inte lika mycket som det låter, eftersom antalet föreningar ökade mycket under åren innan. Antalet har fortfarande ökat under en femårsperiod, skriver tidningen Altinget.

Därför blir jag glad när jag öppnar Corren och läser om att det finns så många föreningar och goda initiativ. Föreningar är bra för mycket, bland annat för att träffa vänner. 

Ensamhet kan vara lika farligt som rökning enligt en studie som publicerades för några år sedan, skriver Karolinska institutet på sin hemsida. Att inte kunna dela sina tankar med en annan människa är farligt. 

Peter Strang är professor vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet och har länge arbetat med döende patienter. Han beskriver hur ensamhet ofta leder till fysisk smärta hos patienterna han träffar. Beröring och mänsklig kontakt har nämligen en lugnande effekt på människor. Har man varit ensam väldigt länge kan den bristen på lugn leda till fysiska besvär.

Men ensamhet borde vara betydligt enklare att åtgärda än många andra källor till fysisk smärta. Många vittnar om att det är svårare att hitta nya vänner när man blir äldre. En förening kan då vara en väg till vänskapsrelationer när gamla tagit slut eller försvunnit. 


Var dag både på nyhetsplats och i debattartiklar kan man läsa om människor som brinner för sina engagemang. Där har de hittat vänner de trivs med, men gört även en viktig insats för att katalysera åsikter i samhället till förändring.

Det är nämligen ofta i föreningar politik skapas. Flera av riksdagens partier är skapade ur folkrörelser, till exempel. Det är möjligt att stora intresse- eller påverkansorgansationer har mer pengar än din förening, men det behöver inte betyda mer än ett genuint engagemang. Inget fastnar bättre hos våra makthavare än riktigt pathos. Politiker som känner riktigt starkt om någonting fick antagligen den åsikten av ideellt engagemang.

Många föreningar i Sverige är drivna helt av ideella insatser. Ett tydligt exempel är Sjöräddningssällskapet, som alltså drivs med hjälp av medlemsbidrag. Blir du medlem garanteras du hjälp vid eventuell sjönöd, samtidigt som du stödjer föreningen och garanterar hjälp även för människor som inte är medlemmar. Det blir en synergieffekt som heter duga.

Östergötland kryllar av bra föreningar. Bara den här veckan har jag läst om ett initiativ i Malmslätt för ensamma pensionärer, ett i Rimforsa för försäljning av begagnade barnkläder och Trygga Ljungsbro, som längre fanns för att fånga upp ungdomar i statsdelen efter dubbelmordet. Även om de fått visst ekonomiskt stöd från kommunen är det fortfarande människor som jobbar gratis för någonting de tror på, och hjälper andra på köpet.

Samma sak när man öppnar debattsidan i Corren. Där hittar man debattartiklar från diverse organisationer och föreningar. Det är allt från tåg och trafikvänner, tandläkare, rymdintresserade, folkhälsovurmare och infrastrukturexperter. 

På kommunens hemsida kan du läsa om alla Linköpings föreningar. Gå med i en du med.