Keynes med fleras insikter banade väg för en offensiv stimulanspolitik, som, i kombination med politiskt dikterade restriktioner och regleringar av finansmarknaderna, plus tillkomsten av Bretton Woodsystemet, växelkurssamarbetet som garanterade stabiltet på valutamarknaderna (Keynes var en av arkitekterna), inte bara resulterade i stabil tillväxt och hög sysselsättning, utan också såg till att fördelningen av inkomster och välstånd fördelades mera rättvist än tidigare. Begreppet finanskris existerade inte. (Bankkrisen i Brasilien 1962 undantagen.)
1970- och 80-talen: Ledande politiker förmår inte se nyktert på de strukturella problem som drabbar mogna sektorer i väst. Monetarister som Friedman och Lucas övertygar politikerna om att det är den keynesianskt färgade ekonomiska politiken som orsakar problemen. Resultatet: En massiv våg av avregleringar och slopade restriktioner. Konsekvensen: Hög arbetslöshet, våldsamt växande klyftor, budgetkriser, finanskriser som vevas i repris.
Historien lär oss att det finns alternativ till dagens marknadsliberala chickenrace.
Ligister härjarDe anlagda bränderna i Stockholm, Linköping med flera orter sägs bero på att desperata unga artikulerar sin vanmakt. Eftersom de inte ”blir lyssnade på” tuttar de eld på hemtjänstens bilar, skolor och förskolor. Förstör allmän egendom. De som gör sig skyldiga till sådant är per definition ligister. De ska gripas och ställas inför rätta och dömas.
Trojaner i hårtorkenHemmadatorn ockuperades av trojaner. Lillpojken förklarar att datorn måste blåsas ut. Jag gör ett försök med Frugans hårtork. Skruvar bort bakstycket på datorn och blåser på så hårtorken får tuppjuck. Trojanerna biter sig fast. Ringer Lillpojken och dömer ut hans värdelösa råd. Lillpojken är tyst, sen väser han så där sammanbitet som sheriffen gör i gamla westernfilmer när de säger ”Don’t move!” Fast Lillpojken säger ”Rör inget, gör inget!” Okej. Nu gnäller Frugan: Hårtorken funkar inte. Alltid är det nåt.