TV-licensens tid är förbi

För knappt ett år sedan tillsattes en kommitté med uppdrag att se över framtiden för public servicebolagen SR, SVT och UR.

Linköping2012-04-20 02:30
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Bland kommitténs uppdrag fanns bland annat att se över public services finansiering. Rapporten över kommitténs slutsatser skulle egentligen komma först i september, men redan nu har det kommit fram att det finns en blocköverskridande överenskommelse om TV-licensens borttagande.

Om det stämmer är det goda nyheter. TV-licensen är en märklig konstruktion som har spelat ut sin roll. Som finansieringsmodell för tre mediebolag blir den för varje dag mer och mer ohållbar. Många tar del av public services utbud genom sin dator eller smartphone och har alltså enligt lagen ingen skyldighet att betala TV-avgiften. En stor, och växande, skara svenskar struntar helt enkelt i att betala och skjuter således försörjningsbördan över till en krympande andel laglydiga.

Men protesterna har inte låtit vänta på sig. Både Sveriges radios vd Mats Svegfors och SVT:s vd Eva Hamilton är kritiska. Enligt dem är public service och den journalistiska integriteten i fara. Kritiken är märklig. Det finansieringsförslag som diskuteras skulle innebära att TV-licensen ersätts med en avgift liknande begravningsavgiften. Den tas in via skattsedeln, men särredovisas och öronmärks. Det är svårt att se hur det skulle kunna rucka public service i grunden. Istället får man en säkrare finansieringskälla som dessutom är teknikneutral.

Det är möjligt att Svegfors och Hamilton tolkar förslaget som ett hot mot själva idén med public service. Om det är fallet är det mycket olyckligt, för public service behövs både för att skapa bredd och djup på mediemarknaden. Men det är en bra sak att tiden då försumliga medborgare riskerade att få en snigel på ögat snart är förbi.

Läs mer om