Den blomstertid nu kommer. Med snörvel, slem och snor. Du nalkas, ljuva sommar. Det är av pollen det beror. Damen på apoteket säger att allergitablettaskarna säljs som aldrig förr. I höst sågar jag ner björken på villatomten. Eller inte. Björken är viktig som dekorationspåle när det doftar advent. I dag om åtta månader firar vi juldagen. Ja jäklar så tiden går.
De anställdapå Universitetssjukhuset i Linköping går inte. De springer. Nu väntar ännu en sommar med brist på folk och stängda vårdplatser. Sak samma på lasarettet i Motala. Kombinationen usla arbetstider, stressig arbetsmiljö och låga löner tär och sliter. I går demonstrerade sjuksköterskestudenter på Gyllentorget i Lin-köping. Fjolårets kampanj om en ingångslön på minst 24 000 kronor gav resultat på flera håll, men inte i Östergötland. Nu höjer de blivande sjuksköterskorna kravet: Inte under 25 000 kronor i månaden.
Röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker, specialistsjuksköterskor är en bristvara redan i dag. För två år sen kom ledning och fack på Universitetssjukhuset överens om en ny arbetstidsmodell. För patienternas och personalens bästa. Det moderatledda alliansstyret sa nej. Socialdemokraterna utlovar lokalt anpassade arbetstidsmodeller, om väljarna kastar Marie Morell (M) ur landstingssadeln. Blir Stefan Löfven statsminister och Mats Johansson väljs till landstingsstyrelsens ordförande slussas ytterligare drygt 75 miljoner kronor till sjukhusen och vårdcentralerna i Östergötland. Pengar som ska mildra personalbristen.
En sak är säker: Det blir inte sämre.
Under åretstvå första månader betalade landstinget drygt elva miljoner kronor till olika bemanningsföretag. Så fortsätter det. Allt medan de styrande politikerna uppmanar tillsvidareanställda att vara mer ”flexibla”. Vilket de är. Därför funkar verksamheten, men till vilket pris för den enskilda undersköterskan, sjuksköterskan och doktorn? Hur länge orkar de?
Apropå personalbrist: En ny rapport från Sveriges kommuner och landsting varnar för rekordstor brist på undersköterskor och vårdbiträden framöver. Intresset för vård- & omvårdnadsprogrammet på gymnasiet rasade 1980–2010. Från 18 000 sökande till 3 000. Delade turer och taskig lön lockar inte.
Politik är att välja. Allianshögern subventionerar varje nytt jobb för unga under 25 år. Varje nytt kneg kostar statskassan drygt 1,5 miljoner kronor. (IFAU:s utvärdering). För den summan får vi fyra undersköterskor. Vi har alltså råd att anställa fler personer i vården.
Konst i sjukhusmiljö känns ofta udda och påträngande. Så inte Bertil Almlöfs ”Oändligt landskap” i kirurgi- och onkologicentrum på US. Den skänker tröst och vila. Den bjuder in till reflektion.
Fredag utan FredagsFråga. Nästa fredag, dan efter 1 maj, kör vi. Pollenallergitabletter som vinst? Du som vinner Triss: Kom ihåg att skrapa från rätt håll.
Torbjörn Gustavsson är bygdereporter & S-krönikör l torbjorn.gustavsson@corren.se