Socialdemokraterna: 25, 9 procent. Sifos senaste mätning bekräftar tendensen hos andra opinionsundersökningar. Det stora regeringspartiet går kräftgång, Sverigedemokraternas triumfmarsch fortsätter, övriga partier står och stampar. Enligt Sifo skulle drygt 20 procent av LOs väljare rösta på SD om det var val i dag. 36 procent skulle rösta S. Carin Jämtin, partisekreterare, försöker hålla masken framför Rapports kamera. Förklarar att väljarna åter flockas kring partiet när regeringen presenterat budgeten för 2016. I höst, alltså. Jag hoppas hon har rätt, säker är jag inte.
Tjugo år sen: S i Europa proklamerar "förnyelse" och "framtidsanpassning", med Tony Blair i Storbritannien som karismatisk portalfigur. Framtidsanpassningen blev till marknadsanpassning, med avregleringar och privatiseringar. S–styrda Sverige gick på vissa områden, typ skolan och järnvägen, längre än borgerligt styrda länder. I dag slickar Europas socialdemokrater såren efter en serie förödmjukande nederlag. Stefan Löfvens parti, som utlovade "förändring", står villrådig. 90–talets förnyelseprocess skräddarsyddes för att attrahera en då växande och förhållandevis välmående medelklass. Som i dag trängs allt hårdare och blir varse konsekvenserna av den dels den accelererande automatiseringen på arbetsmarknaden, dels av påfrestningarna den offentliga sektorn utsätts för. Har S svaret på oron som präglar stora delar av medelklassens vardag? Knappast. Samtidigt: Delar av partiets traditionella bas (till exempel arbetare och äldre) lämnar och söker sig till nationalistiskt präglade partier. Så sker i Storbritannien, Frankrike, Finland, Sverige med flera länder. Till del är det en logisk konsekvens av att den värdeliberala, mångfaldsförkunnande Socialdemokratin tappat eller släppt klassperspektivet. En annan förklaring är att många f d och nuvarande S–väljare anser att de insuttna politikerna inte vill eller vågar diskutera asylpolitiken och dess konsekvenser för till exempel kommunernas och landstingens ekonomi. Det är ingen tillfällighet att en växande skara kommunalråd kräver att kommunerna garanteras full kompensation för det stora asylmottagandet. I dag kompenseras kommunerna med mellan 31 (förskolan) och 65 procent (gymnasieskolan).
Visst. Jag vet att en eller flera opinionsundersökningar 2015 inte säger ett knyst om valresultatet 2018. Politiken måste spetsas till, med fler rejäla, konkreta besked, och statsminister Löfven bör ersätta anonyma, tysta statsråd med riktiga ministrar.
Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör torbjorn.gustavsson@corren.se