Regeringen bryter sitt vallöfte och höjer skatten på reparationer, underhåll och ombyggnationer för småhus och bostadsrätter. Skatteavdrag ska framöver bara kunna göras med 30 istället för 50 procent. Istället ska hyresrätter subventioneras, och därmed sker en tillbakagång till 80-talets misslyckade bostadsplanerande.
ROT-avdraget som infördes 2008 hade två syften: dels att göra svarta jobb vita, dels få igång byggsektorn. Det har varit en framgångsrik reform. Redan 2011 motsvarade ökningen i sektorn 30 000 helårsarbeten. Antalet sysselsatta ökade ännu mer, eftersom vissa arbetar deltid.
Nu ska regeringen använda skattepengar till att subventionera hyresrätter, trots att Sverige tidigare försökt med precis detta utan resultat. Trots att bostadsbyggandet ökat sedan alliansens ändrade kurs från att subventionera byggande till att förenkla regelverk. Siffrorna talar sitt tydliga språk: alliansens metod var mer framgångsrik. Bostadsbyggandet ökade under åren som alliansen styrde Sverige. Men S och MP är mindre intresserade av resultat, och mer intresserade av ideologisk korrekthet. Resultatet kommer bli en ökad bostadsbrist och stigande boendekostnader.
Bostadsbristen är, tillsammans med problemen på arbetsmarknaden, Sveriges största strukturella problem. År av regleringar har gjort det dyrt, byråkratiskt och tidskrävande att bygga. De som drabbas mest är ekonomiskt svaga människor. Kanske är bostadsmarknaden det närmaste vi kommer planekonomi i Sverige – alla aspekter är reglerade ner till minsta detalj. Alltifrån hur stort badrummet ska vara och hur långt toaletten ska stå från väggen, till hur många parkeringar som ska finnas. Det är därför helt orimligt och historielöst av den rödgröna regeringen att hävda att staten måste ta över eftersom marknaden misslyckats, då marknaden tvärtom hela tiden varit strängt kontrollerad.
Regleringar och krav driver upp priserna, oavsett bransch. När det handlar om boende, som redan för de flesta är den absolut största utgiften varje månad, blir även små regleringar kostsamma. Det svenskar som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden mest av allt behöver är avregleringar i bostadspolitiken. Tillsammans med att kommuner släpper ifrån sig mark för byggande, skulle det leda till en radikal förbättring av utbudet på bostäder.
Vårt grannland Finland har haft en annan politik, utan onödiga regleringar och krångliga processer. Hade Sverige haft ett liknande regelverk hade antalet nybyggda bostäder varit ungefär en halv miljon fler, visar en rapport från Reforminstitutet. Priserna hade därutöver varit cirka 30 procent lägre.
ROT-avdraget är sannerligen inte lösningen på bostadsmarknadens strukturella problem, men att höja skatterna för att sedan subventionera hyresrätter är direkt skadligt. Mest av allt drabbas de som står längst ifrån möjligheterna att få ett eget boende. När regeringen ser möjligheterna att plocka ideologiska poäng tycks allt vad verkliga resultat heter finnas i den döda vinkeln.