Tidningen Affärsliv som följde med Corren i går berättar om stora svårigheter att rekrytera ingenjörer för industriföretagen i Östergötland. Enligt Svenskt Näringslivs färska rekryteringsenkät har 54 procent av alla östgötska företag upplevt det mycket eller ganska svårt att rekrytera personal det senaste halvåret.
Att de arbetslösa saknar utbildning eller är felutbildade är en förklaring. Det är framförallt byggbranschen och teknikföretag (både praktiskt tekniska och teoretiskt tekniska) som inte hittar människor med rätt utbildning.
Men ett ännu större problem är bristen på lämplig yrkeserfarenhet. Medan 54 procent av företagen med rekryteringsproblem har svårt att hitta personer med rätt utbildning uppger hela 76 procent att det saknas folk med rätt yrkeserfarenhet.
Av detta kan man dra flera slutsatser. Unga som ska välja utbildning måste informeras om att teknik - oavsett yrkeslinje på gymnasiet eller ingenjörsutbildning på högskolan - gör dig till attraktiv arbetskraft. Rörligheten på arbetsmarknaden måste öka, vilket sker med en uppluckring av Las-reglerna. Och framförallt måste unga tidigt få möjligheter att skaffa yrkeserfarenhet. Sommarjobb, helgjobb, praktikperioder och exjobb i samarbete med företag - allting ökar chansen att senare få jobb.
Curlingtanken att ungdomar ska ha sina sommarlov i fred och att studenter endast ska hänga på universitetet är förfelad. Betyg är i många arbetsgivares ögon inte värda mycket om den arbetssökande aldrig har haft ett jobb. Och för vilsna ungdomar som inte vet vad de vill bli när de blir stora är det viktigt att få en realistisk bild av arbetslivet.