Skoldebatt, del femtioelva

Linköping2014-04-02 03:41
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Pang, bom, krasch! Ännu ett fiasko för det ständiga sorgebarn som kallas svensk skola. I december briserade Pisa-bomben att våra niondeklassare fortfarande underpresterar i matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Under gårdagen exploderade resultatet av en ny Pisa-mätning i debatten: svenska elever är sämre än det internationella genomsnittet även i problemlösning. Förnumstiga kommentarer följde om att detta helt klart tyder på att kunskaper och kreativitet hänger ihop. Jasså! Vilken upptäckt! Har ni kommit på det nu? Inte konstigt att utbildningsväsendet antagit skepnaden av Titanic med rodret långt över vattenytan och fören pekade ner mot Norra ishavets kilometerdjupa botten. Tänkte jag för mig själv, mörk i sinnet.

Sverige är ett land där jämlikhet omhuldas som det kanske främsta av politiska honnörsord. Inget annat offentligt instrument för jämlikhet är så centralt som skolan. Inget. Den ger alla barn möjligheten att lära sig fakta om världen, utvecklas mot att finna sin potential och ta avstamp ut i vuxenlivets vindlingar. Misslyckas skolan med den uppgiften kan många fixa det hyfsat ändå, vissa kanonbra faktiskt - men företrädesvis sådana elever som kommer från studieorienterade hemmiljöer fyllda av böcker, konst och verserade samtal över dagstidningen vid köksbordet.

Barn som saknar dessa privilegierade förutsättningar får det ofta betydligt kämpigare på livets hinderbana, om inte skolan kompenserat med en rejäl kappsäck av bildning från inspirerande lärare. Vilket icke är något okänt faktum. Lika lite som att kreativitet och skapande utöver det banalas nivå aldrig kan födas ur okunnighet. Det krävs en ordentligt murad grund av ansträngning för att kunna nå fantasins högre rymder. Vi vet detta, insikten funnits i många generationer.

Så jag undrar bara: hur kom det sig att vi fick en inverterad elitskola i Sverige som gynnar elever med akademiska föräldrar och sänker de övriga? Och hur kommer det sig att det är så svårt för utbildningsväsendets ansvariga att vända tingens ordning rätt igen? Två frågor. Skicka in svaren till partierna i regering och opposition. De verkar behöva all problemlösningshjälp de kan få.

Läs mer om