I SVT:s valundersökning VALU 2010 rankades den som den allra viktigaste, tätt följd av sysselsättning och landets ekonomi. Häromdagen presenterade Svenska Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet tre nya rapporter om svenskarnas inställning till skolfrågan och partipolitik.
I rapporterna ställs en lång rad frågor, och resultatet är glädjande läsning för alla oss som menar att den borgerliga alliansen på det stora hela för svensk skola i rätt riktning. En av rapporterna handlar om hur svenska folket bedömer Socialdemokraternas, Folkpartiets och Moderaternas skolpolitik. Slutsatserna måste tolkas som ett gott betyg för skolministern. Från 1994 till valet för ett och ett halvt år sedan har andelen som tycker bra om Folkpartiets skolpolitik ökat från 14 till 45 procent. Andelen som ogillar Folkpartiets skolpolitik har förvisso också ökat, men bara från 4 till 17 procent.
Värre är det för Socialdemokraterna. Bara 23 procent av de tillfrågade tycker bra om deras skolpolitik, medan 17 procent ogillar den. Långt fler tycker alltså om Folkpartiets idéer än Socialdemokraternas, samtidigt som andelen som ogillar dem är lika stor för båda partierna.
För Stefan Löfven är detta dåliga nyheter. Med nuvarande siffror får han svårt att göra skolfrågan till en valvinnare. Varje gång han diskuterar skolpolitik riskerar han i stället att aktivera den stora andel som är intresserade av skolfrågor och anser att Jan Björklund och Alliansen gör ett mycket bra jobb.